Ki örökölheti meg a földet végrendelet útján?

2024. július 02. 18:05
Fontos változás lépett életbe július 1-jétől.
 
A 2013. évi CXXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról rendelkezik a végrendelet útján történő földek örökléséről.
Ki örökölheti meg a földet végrendelet útján?
A végrendeleti örökös csak akkor szerezheti meg a föld tulajdonjogát, ha egyben földművesnek is minősül és ezzel nem lépi túl a 300 hektáros maximumot.
 
Amennyiben viszont a végrendeleti örökös egyben törvényes örökösnek is minősül (vagy a törvényes örökös kiesése esetén az lehetne – pl. az unoka), akkor hiába csak végrendeleti örökös, rá már nem kell alkalmazni ezeket a szűkítő feltételeket – derül ki a MAGOSZ szakmai tájékoztatójából.
Földet örökölt? Egyáltalán nem biztos, hogy a tulajdonosa lehet (x) -  HelloVidék
Mikortól kell földművesnek minősülnie a végrendeleti örökösnek?
Hozzátették, hogy az eddigi gyakorlat alapján a földműves státusznak az örökhagyó halála időpontjára visszamenőleg kellett fennállnia.
 
2024. július 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás értelmében, ha valaki végrendelettel földet örököl és nem rendelkezik földműves státusszal, úgy ettől függetlenül a tulajdonába kerülhet a föld, azzal, hogy 1 éven belül kell megszereznie a földműves bejegyzéshez szükséges végzettséget.
 
Hogyan lehet végrendelkezni?
Fontos, hogy végrendelkezni személyesen, közjegyző előtt, vagy írásbeli magánvégrendelettel lehet.
Változnak a termőföld öröklésének szabályai 2023.01.01-től - Dr. Bizik  Zsófia Egyéni Ügyvéd
A közjegyző által kiállított végrendelet közokiratnak minősül, a benne foglalt tényeket és eseményeket közhitelesen tanúsított.
 
A törvényes örökösök számára köteles rész jár
Az a törvényes örökös, aki a végrendelet miatt elesik az örökségétől, kötelesrész jogcímén jogosult lesz annak a harmadára, ami számára, mint törvényes örökösnek egyébként jutna.
 
Kötelesrészre nem minden törvényes örökös jogosult, csak: az örökhagyó leszármazói, házastársa és a szülő. De például a testvér részére már nem kell kötelesrészt fizetni.
 
A kötelesrészt pénzben kell megtéríteni, természetben pedig csak akkor követelhető, ha ez volt az örökhagyó akarata.
 
A köteles részről a Ptk. 7:75-7:82.§ (1) bekezdése rendelkezik. Ennek alapján a kötelesrész iránti igény 5 év alatt elévül, de például a 10 évnél régebben juttatott ingyenes adomány eleve nem is számít bele a kötelesrész alapjába.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lecsapott a hidegfront, és ezt most szó szerint megfizetjük

2024. április 16. 13:19
Hétfőn az ország egész területére megérkezett a lehűlés, a hidegfront. A dolog különös pikantériája, hogy az október 15-től kezdődött kedvezményes H tarifás fűtési idény pont hétfőn, azaz április 15-én zárult. A hidegebb időjárás tartósan velünk marad, ugyanakkor a jutányos árszabás idén legközelebb csak ősszel lesz megint elérhető. A témával kapcsolatos megkeresésünkre külön reagált az MVM.

10 tippünk is van, hogy legyen gyors, természetes és egyszerű a tavaszi nagytakarítás!

2023. április 13. 11:48
Egyáltalán nem mindegy, mivel takarítod az otthonod. Ezekkel a szerekkel biztonságban lehettek!
 
Ha tavasz, akkor itt van a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem véletlen az időzítés, hiszen ilyenkor újul meg a természet is, és az otthonunkat is szeretnénk a hosszú tél után újra tisztának látni. A fűtési szezon alatt nagyon sok por rakódik le, így hát ideje megszabadítani az otthonunkat a portól, kosztól és élvezni a csodálatos tisztaságot.