Kiberbiztonsági Kötelezettségek: Fontos Határidők és Intézkedések 2024-ben

2024. július 05. 14:39
2024. június 30-ig a kibertan törvény szerint érintett cégeknek el kellett végezniük az önazonosítást. Azon 50 főnél többet foglalkoztató vagy 10 millió €-nál több éves árbevétellel rendelkező kiemelten kockázatos vagy kockázatos ágazatokban (például élelmiszer előállítás, feldolgozás és forgalmazás) működő vállalkozások, akik nem teljesítették a jogszabályi kötelezettségüket, bírságra számíthatnak a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától.
Kiberbiztonsági Kötelezettségek: Fontos Határidők és Intézkedések 2024-ben
Az érintett szervezetek a konkrét védelmi intézkedéseket 2024. október 18-tól kötelesek alkalmazni. A június 25-én hatályba lépett 7/2024. (VI. 24.) MK rendelet a biztonsági osztályba sorolás követelményeiről, valamint az egyes biztonsági osztályok esetében alkalmazandó konkrét védelmi intézkedésekről tájékoztat és rendelkezik. Az „alap”, a „jelentős” és a „magas” biztonsági osztályba sorolás elvégzésével és az intézkedések alkalmazásának megkezdésével még nem érnek véget a feladatok.
Kiberbiztonsági Kötelezettségek: Fontos Határidők és Intézkedések 2024-ben  - Agrotrend
A rendelet azt is leírja, hogy a szervezetnek folyamatosan nyomon kell követnie az elektronikus információs rendszerrel kapcsolatos kockázatok változásaihoz hozzájáruló tényezőket, és ennek alapján frissítenie kell és naprakészen kell tartania a kockázatelemzési dokumentumait.
 
A fentieken túl kiberbiztonsági felügyeleti díj fizetési kötelezettsége is keletkezik az érintetteknek, amely mértéke az előző évi árbevétel max 0,015 %-a, de max. 10M Ft lehet.
 
Továbbá 2024. december 31-ig az érintetteknek szerződést kell kötniük az általuk választott auditorral, aki 2025. december 31-ig le is folytatja a kiberbiztonsági auditot, melyet kétévente kell megújítani.
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Hazánk megtiltotta 25 mezőgazdasági termékkör importját Ukrajnából

2023. április 19. 11:51
Meg kell védeni a magyar mezőgazdaság érdekeit.
 
A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében szerdai hatállyal (mától) átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek – közölte a kedden megjelent kormányrendelet kapcsán Nagy István agrárminiszter.
 

Felszámolták az utolsó blokádot is. Befejeződött a lengyel gazdatiltakozás?

2024. április 29. 14:36
A gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat több határátkelőnél.
 
Befejeződött hétfőn a gazdatiltakozás a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn, ez volt az utolsó átkelő, amelyet a február eleje óta tüntető földművesek blokád alatt tartottak – közölte a lengyel média.