Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél
2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!
Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.
Az ismert kockázat miatt kiemelten fontos minden érintett szereplő részéről a felelős vállalkozói magatartás. A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken való tartása érdekében. Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg, probléma, gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et.
A tejelő teheneknek szánt takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről hasznos tanácsok olvasható a Nébih tájékoztatójában:
Forrás:nebih.gov.hu
Kapcsolódó cikkek
A hazai zöldségfélék fékezik az importot
2023. április 19. 11:43
A hazai kertészet fejlődésének egyik fő feltételét a hajtatásos zöldségtermesztés bővítésében látják az agrárpiaci szakemberek. Egyre úgy tűnik, a termesztőknek megéri követni ezt a gazdasági irányt.
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
2024. április 29. 15:38
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.