Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t

2024. június 05. 17:27
Megédesítenék a háborús időket
 
Májusban Ukrajna új havi rekordot állított fel a cukorexportban. Összesen 108 ezer tonnát küldtek külföldre, amelynek 65 százaléka az uniós országokba ment – írta az eadaily.com.
 
Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t
Az ukrán cukortermelők országos szövetségének, az „Ukrtsukor”-nak az elnöke, Yana Kavushevska szerint ennek a mennyiségnek a 65 százaléka pontosan az Európai Unióba, 35 százaléka pedig más országokba ment.
 
„Május 30-án a kormány korlátozásokat vezetett be az EU-ba irányuló ukrán cukorexportra, de örülünk, hogy termelőinknek nemcsak Európába, hanem a világpiacra – a Földközi-tenger medencéjének országaiba és Nyugat-Afrikába – is helyreállították az útvonalakat” – mondta Kavushevska.
 
A szervezet vezetője bizakodását fejezte ki, hogy a cukorrépa továbbra is az ország három legjövedelmezőbb exportnövénye között lesz, és jó alternatívája lesz a gabonaféléknek. Májusban az Ukrcukor arra kérte az ukrán kormányt, hogy sürgősen határozzon meg nulla kvótát az EU-ba irányuló cukorexportra 2024-re, mivel az exportlimit már kimerült. Az EU-ba irányuló cukorexportra pedig június 1-je óta van érvényben nulla kvóta.
 
forrás: magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.

2024. március 05. 16:02
A tea és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van.
 
Ma már az egyébként egészségesnek gondolt élelmiszerek is szennyezettek. A filteres tea sem képez kivételt - írta meg a Zöldpálya.

Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások

2023. július 06. 12:53
Még zöldek a szőlőfürtök, s bár egyre közeleg a szüret, a gazdákat az időjárás, a növényegészségügyi helyzet mellett a piaci lehetőségek is érdeklik. Nem véletlen, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsági ülésén a kiterjesztett gyártói felelősség - EPR – mellett a 2022-2023-as borászati év alakulásáról is szó esett.
„Tavaly a világ szőlőtermesztése kis mértékben elmaradt a korábbitól, ugyanakkor a borfogyasztás is csökkent, amit a tagállamok aggodalmuknak hangot adva jeleztek az Európai Bizottságnak”- adott helyzetjelentést Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője.