Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele
2023. március 20. 10:27
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.

Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott:
"a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani".
Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.

A felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában tálalják az ételeket a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít - mondta.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta:
"a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni".
A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek.
Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.
A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.
A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is "Befordúltam a konyhára" címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkek
Termelői piacot adtak át Bárándon
2023. május 16. 18:29
A mintegy 100 millió forintból megvalósult beruházás több funkciót ellát a településen.
Termelői méz, házi kenyér és pékáru, paprikakrémek és savanyúságok, száraztészta, textiltermékek – csak néhány helyben előállított portéka, ami az arra járókat várta május 16-án, kedden a bárándi termelői piacon. A beruházás hivatalos átadására ünnepséget szervezett a község önkormányzata, s nem is csoda: jelentős szerepe lesz a kistelepülés életében ennek a többfunkciós épületnek, melyet a Vidékfejlesztési Program mintegy 94 millió forintos támogatásából, valamint a bárándi önkormányzat 5,5 millió forintos saját forrásából valósítottak meg.
Zöldség értékesítés a facebook-on
2023. augusztus 18. 15:33
A Jakabszálláson működő Pullai Kertészet és az Alfa Lucullus Termelésfejlesztési Kft. nyílt napján korszerű szabadföldi zöldségfajtákat mutatak be az érdeklődőknek, ám emellett a rendhagyó értékesítési modelljük is igen sok tanulsággal szolgált. Egyes vásárlók a kisüzemi, szabadföldi zöldségekért szívesen fizetnek többet, és a rendhagyó vásárlási módok is terjednek...