Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

2023. március 20. 10:27
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
 
Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele
Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott:
 
"a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani".
Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.
A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele
A felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában tálalják az ételeket a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen
 
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít - mondta.
 
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
 
Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta:
 
"a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni".
A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
 
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek.
Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.
 
A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.
 
A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is "Befordúltam a konyhára" címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Tovább kell csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét

2024. október 02. 12:59
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig a hagyományos állattartás, az öntözéses gazdálkodás, vagy a nagyüzemi élelmiszer-előállítás - mondta az agrárminiszter az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló konferencián október 1-jén, Budapesten.

Könnyebben érnek a piacra

2023. június 13. 13:42
Négy lezárt évet tudhat maga mögött a Zöldség Világ Kft. Termelői Értékesítő Szervezet. 2018-ban 22 zöldségkertész döntött úgy, hogy mindenekelőtt a közös értékesítés előnyeinek kihasználására tészt alakítanak. Jelenleg 26 tagja van a tésznek, csak egyikük nem termel. Friss zöldségtermékeik zömmel az áruházak pultjaira kerülnek a termelői szervezet szegedi telephelyéről, ahol a legkorszerűbb gépsorokkal készítenek belőlük árut.