Kiváló minőségű az eddig betakarított borszőlő minősége a villányi borvidéken
2023. szeptember 15. 15:10
Átlagos mennyiségű és kiváló minőségű a jellegzetes kékszőlőfajták eddig betakarított termése a villányi borvidéken, ahol jelenleg javában zajlik az október végéig tartó szüret – közölte a mintegy 2350 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.

Nagy Gergely arról számolt be, hogy a terület alig húsz százalékát adó fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, de a rozénak, sillernek való kékszőlőfürtök is lekerültek a tőkékről. Tart még a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása, de már szedik a merlot fajtát is.

Október közepéig, legkésőbb végéig a legnagyobb termőterületű cabernet sauvignon és a cabernet franc betakarítása is megtörténik – sorolta.
A szakember közölte: az idei nyáron többször voltak elhúzódó, csapadékos, párás időszakok a borvidéken, ezért a növényvédelemre komoly figyelmet kellett fordítaniuk a gazdáknak. Bár bizonyos ültetvényeken károkat okozott a peronoszpóra fertőzés, a nagy többség képes volt kivédeni azt.
Mint mondta, az eddig elvégzett elemzések szerint a termés mennyisége várhatóan csak átlagos lesz, a minőség viszont kiválónak ígérkezik, feltéve, hogy a további hetek időjárása is a sokéves átlagnak megfelelő vagy annál szárazabb lesz.
Nagy Gergely kitért arra is, hogy a borvidéken mintegy 6000 hektárnyi terület telepíthető be szőlővel, és évről évre csak kis mértékben változik az aktuálisan művelt méret. A jelenleg 2350 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén – 390, illetve 341 hektáron – cabernet sauvignont és cabernet franc-t, míg 308 hektáron merlot-t, 303 hektáron kékfrankost, 294 hektáron kékoportót termelnek.
A szakember beszámolt arról, hogy ma már a betakarítás harmadát szüretelő kombájnokkal végzik az egyre nehezebben elérhető emberi munkaerő miatt, és az ültetvények egyre nagyobb részét teszik gépesítésre alkalmassá. Hozzáfűzte: a betakarítás mellett bizonyos zöldmunkákat – így a hajtások visszavágását és a szüret előtti levélritkítást – sok dűlőben szintén gépekkel végzik már el.

Nagy Gergely kitért arra is, hogy világszerte, nemcsak Magyarországon, folyamatosan negatív külső hatások érik a borágazatot, mint a járványok, energiaválság, a fizetőképes kereslet változása, ami a hatékony, kreatív, rugalmas és nagyobb területen termelő borászatoknak a kilátásait javítja.
Bár a villányi borok minőségiek, népszerűek és eladhatók, ugyanakkor a helyi borászatoknak is egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük, egyre többen és egyre többet áldoznak marketingre, jelennek meg új értékesítési csatornákon és újabb termékekkel, és igyekeznek követni a fogyasztói szokások változását – mutatott rá a szakember.
forrás: agrotrend.hu/MTI
Kapcsolódó cikkek
Krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak
2023. szeptember 12. 16:00
Mintegy 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre a takarmányár növekedés különbözetének kompenzációs támogatására, valamint a halgazdálkodási ágazat versenyképességének megtartására.
A 2023. augusztus 31-én lezárult kérelembenyújtási időszakban 169 támogatási kérelmet nyújtottak be 3,2 milliárd forint értékben az ágazati szereplők. A kérelmek feldolgozása már meg is kezdődött, hogy mielőbb megszülethessenek a döntések.
MAGYARORSZÁG MEGVÉDI SERTÉSÁLLOMÁNYÁT AZ AFRIKAI SERTÉSPESTITŐL
2023. július 26. 16:10
Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát az afrikai sertéspestitől, ezért olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik a fertőzés elterjedésének esélyét - jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.