Kölcsönös előnyökre építő termeltetési és előállítási rendszer Kecskeméten

2019. szeptember 23. 08:37
Nem csak Bács-Kiskun megye, hanem az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari cége az Univer. Hogy ez a nagyság mit is takar valójában, arról személyesen is meggyőződtünk. A kecskeméti keverő- és töltőüzemet a precizitás jellemzi a legjobban.

Mikor a NAKlap és a nak.hu megyebemutató sorozata keretében a kamara Bács-Kiskun megyei szervezetéhez látogattunk el, azt is kértük Gáspár Ferenctől, hogy segítsen eljutni a megye agráriumában valamiért különlegesnek számító vállalkozáshoz, hogy annak tevékenységét is láttassuk. A NAK megyei elnöke egy valóban egyedi társasághoz kalauzolt el minket: a megye és az ország egyik legnagyobb élelmiszer-feldolgozójához, a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt-hez. Mielőtt még Avramucz Attila, a cég vállalati kapcsolatokért felelős igazgatójával találkoztunk volna, Gáspár Ferenc kiegészítette korábbi beszélgetésünket.
– Ugye említettem, hogy nehéz a nagy cégeket támogatni kamarai oldalról. Nos, ez egy ilyen opció: médiamegjelenéshez segítjük, ezáltal még jobban tudja növelni ismertségét – tette hozzá.

Mondjuk, az lenne a meglepő, ha volna ember az országban, aki még nem találkozott az Univer nevével vagy legalább valamely termékével. Hogy utóbbiak közül a vásárlók körében legnépszerűbbeket említsük: Erős Pista, Édes Anna, Piros Arany, Gulyáskrém. Persze ennél jóval több terméket állít elő a társaság. Mint Avramucz Attila elmondta, a kecskeméti, hosszúhetényi és szolnoki telephelyen történik ezen paprikakrémek mellett a csomagolt szeletelt paprika, a fokhagyma- és vöröshagymakrém, a reszelt torma és egyéb krémek, a majonéz, az e-szám mentes ketchup és mustár, a McDonald’s-es termékek, a sűrített paradicsom, a bébiétel, a salátaöntetek és szószok, a gyümölcslekvárok, a gyümölcslevek és zöldségkrémek előállítása.
– Az Univer Product 2018-es nettó árbevétele elérte a 24,4 milliárd forintot, alkalmazottainak száma megközelítette a 670 főt. Ez a létszám azonban kiegészül több száz Kecskeméten és a környező régióban dolgozó magyar termelővel. Ők egy több mint 40 éve működő, kölcsönös előnyökre építő termeltetési rendszer keretében biztosítják az Univer ételízesítőinek minőségi, magyar alapanyagait. A három telephely tavaly összesen 45,8 ezer tonna terméket gyártott – érzékeltette a termelés nagyságát és rendszerét az igazgató.

Mint Avramucz Attila megjegyezte, augusztus 14-ére – látogatásunk napjára – volt betervezve a paradicsom-feldolgozó beindítása, de a hirtelen jött eső miatt beszállítás és így a start is meghiúsult. Így ehelyett a kecskeméti Mindszenti körúti üzemet jártuk be. A keverőteremnél kezdtünk.
– A mustár kivételével minden krémünket itt keverjük ki. Az itt készülő mintegy száz krémfajta előállítására négy termékgyártó-vonalat működtetünk (ezek közül kettő vadonatúj), melyek 15-25 percenként új keverésbe kezdenek – indított Avramucz Attila.

A két régi: egy 1800 kg-os keverő (leginkább a flakonos ketchuptermékek „tölteléke”), a mely naponta kb. 54 keveréssel mintegy 90 tonna terméket állít elő; illetve az 500 kg-os kis keverő, amely kb. 54-72 keveréssel, naponta mintegy 27-36 tonna terméket állít elő. Az új berendezések: a 2000 kg-os keverő (a flakonos majonéztermékek „tölteléke”), amely naponta kb. 55 keveréssel mintegy 110 tonna terméket állít elő; a 1100 kg-os keverő (vödrös, gasztro termékek), mely kb. 65 keveréssel, naponta mintegy 72 tonna terméket állít elő.
– Egy kis érdekesség: Romániába, az ottani piac sajátosságai miatt, kifejezetten erre a piacra szánt szószokat is gyártunk. Ilyen a sültkrumpi szósz, a remoulade, a fokhagymás majonéz, a böjti majonéz, a mics mustár – tette hozzá az igazgató.

Megtöltött, még címke nélküli flakonok

 

A töltőcsarnokban egymással párhuzamosan futó 12 töltő-csomagoló berendezés működik, a megrendeléstől függően – a keverés és a hőkezelés után – flakonba, talpas tasakba, tubusba, kis párnákba, vödörbe, pohárba, zsákba, tálkába, kartusba adagolnak. Az összes csomagolóvonal soha nem megy egyszerre, általában műszakonként 4-5 berendezés üzemel.
– Az új vödörtöltő vonalra vödrök egymásba csúszatva, rakatolva érkeznek a gyártótól. A töltőgép ellátása ezekkel a rakatokkal történik. Egy töltés előtti gépi művelet a rakatokból a vödröket leválasztja és egyenként beadagolja a zárt fertőtlenítő térbe. A töltő-záró egység szintén zárt, ide már az egyenként fertőtlenített vödrök kerülnek. E monoblokk levegője nagy tisztaságú, több fokozatban szűrt. A légáramlás felülről lefelé irányul, enyhe túlnyomással megakadályozva a monoblokkon kívüli kezeletlen levegő bejutását – magyarázta Avramucz Attila. – Az automata fedéladagoló a fedélrakatból egyenként veszi le és helyezi rá a fedelet a vödrökre. A zárást (fedél rányomást) két fokozatban végzi, így maximális a zárási biztonság. Az összetételük miatt érzékeny termékek esetén lehetőség van a fedél felrakása előtt a vödör száját síkfóliával lezárni. A lezárt vödrök a monoblokkból kilépve egy címkéző-kódoló egységen keresztül haladnak. Minden egyes vödör öntapadó címkével és a nyomon követést biztosító kóddal ellátva kerül a rakodólapra. A rakodólapos egységek szállításra alkalmas rögzítése a flakonvonal végén lévő automata palettafóliázó berendezésben történik.

Az új flakontöltő vonal – amelynek nagyteljesítményű töltési kapacitása 4500 kg/óra – az új keverő-berendezésben előállított krém töltését végzi. Az üres flakonok végig fedett pályán jutnak el a zárt flakontöltő-záró gépbe. A töltőgép légtere speciálisan kezelt: többfokozatú szűréssel tisztított levegő kerül a töltőtérbe, ezzel is javítva a töltési higiéniát. A légáramlás, az előző egységhez hasonlóan, felülről lefelé irányul.
– A betöltött és a felrakás előtt szintén fertőtlenített kupakkal lezárt flakonok garanciazárása a monoblokkon kívüli, elektromágneses elvű indukciós alagúton történik: a kupakban lévő műanyag-fém kombinációjú fólia heged rá a flakon szájára. Minden egyes flakon töltési adata (töltő tömeg, töltő állomás száma, töltés ideje) rendelkezésre áll, mely egyrészt alkalmas a töltőegység automatikus töltés-szabályozására, másrészt adatgyűjtéssel utólagos elemzésre. A készre zárt flakonok megfelelő irányba fordítva kerülnek a címkéző egységbe. Itt lehetőség van több helyre címkét felragasztani: a flakon bármely oldalára és a kupakra egyaránt, azok meglétének azonnali automatikus ellenőrzésével. A bolti kínáló tálcára rakás és a zsugorfóliás rakategység rögzítése szintén automatikusan vezérelt program szerint történik. A kereskedelmi igényeknek megfelelően lehetőség van az rakategységek egyedi címkézésére is. A tálcák rakatképező robotba kerülnek: megfelelő pozicionálással épülnek fel a palettára kerülő sorok. Minden terméknek saját rakatképző programja van, csupán ezt kell kiválasztania a gépkezelőnek. Innentől kezdve már tervezetten, kézi beavatkozás nélkül készülnek a paletták, melyeket automata paletta fóliázó berendezés lát el műanyagvédő fóliával – mondta az igazgató.

A mindkét vonal üzemeltetésénél rendelkezésre áll a távfelügyelet és -szervizelés lehetősége. A csomagolótérben jellemzően összesen 18-22 ember dolgozik egyszerre. A legnagyobb kapacitású két flakontöltő vonalon mindössze 3+2 fő dolgozik.

A késztermékek pedig az igencsak óriási csarnokba, 9 emelet magasba kerülnek (a csarnokban összesen 10500 raklaphely van). Az Univer külső raktárakban is tárol készterméket, a teljes állomány szezontól függően 14000-18000 raklap között mozog. A raktárból naponta 350-400 raklap árut távozik, de karácsonykor ez 800 raklap/napra is nőhet.

Azt még Avramucz Attila hozzátette, hogy az Univer 2009 óta, több szakaszban, kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez a termékkínálat folyamatos megújítása érdekében. A mostani, 2016 és 2020 közötti terminusban a fűszerpaprika és az ipari paradicsom kutatási programja zajlik, a cél pedig az új édes és erős fűszerpaprika-fajták megtalálása, valamint az ipari paradicsom és paprika termesztéstechnológiájának kísérletezése.

 


Univer-számok

A mezőgazdasági integrációba bevont területek nagysága: 3500 hektár
A szerződött helyi gazdálkodók száma: 620 termelő
A beszerzett nyersanyag-cikkelemek száma: 330
A Magyarországon beszerzett legfontosabb zöldség-nyersanyagok mennyisége (tonna/év): paradicsom – 90000, édes fűszerpaprika – 1950, erős fűszerpaprika – 1600, pritamin paprika – 1450, fokhagyma – 500, torma – 350, vöröshagyma – 150
Az Univer Product Zrt. 2002-es indulása óta minden üzleti évét pozitív eredménnyel zárta.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Ebben különbözik a személyes adat és az üzleti titok védelme

2019. szeptember 17. 12:19
A tágabb értelemben vett adatvédelem területén jelentős változások álltak be. Tavaly májusban vált alkalmazhatóvá a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR), illetve nagyjából ebben az időpontban lépett hatályba az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV.tv. is. Érdemes így áttekinteni, hogy az egyes szabályok kikre vonatkoznak, és melyek a legfőbb sarokpontjai a vonatkozó szabályozásnak.
A tágabb értelemben vett adatvédelem területén jelentős változások álltak be. Tavaly májusban vált alkalmazhatóvá a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR), illetve nagyjából ebben az időpontban lépett hatályba az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV.tv. is. Érdemes így áttekinteni, hogy az egyes szabályok kikre vonatkoznak, és melyek a legfőbb sarokpontjai a vonatkozó szabályozásnak.

Végleg betiltották az avarégetést: ezzel a 4 módszerrel szabadulhatsz meg a kerti hulladéktól

2020. szeptember 02. 08:18
Sajnos a lehullott levelekre máig szemétként tekint a kerttulajdonosok jó része, holott számos módon lehet hasznosítani őket, többek között mulcsként, komposztként vagy gyeptrágyaként. Mutatjuk, mit tegyél velük!