Kovászos kenyér: fontosabb a marketing, mint a hitelesség?

2024. május 22. 14:56
A boltokban több, kovászos kenyér néven futó terméket találunk, de ha megnézzük az összetevőket, konstatálhatjuk: nem minden kovászos, amit annak hívnak.
Kovászos kenyér: fontosabb a marketing, mint a hitelesség?
A magyar vásárló ma azt hiszi, hogy a boltok nagy részében kapható kovászosnak nevezett élesztős kenyér ugyanaz, mint a kis pékségekben vásárolható, kizárólag kovásszal készült termék – forrás: Pixabay
 
Megesik, hogy az összetevők között nincs is kovász, vagy legalábbis nem szerepeltetik a címkén. A teljes kiőrlésű liszt aránya csupán 38 százalék, ennyivel nem lehetne azzal a névvel forgalmazni a terméket, amivel a boltokba kerül. Aztán olyannal is találkozni, hogy a portékában élesztő is van, pedig ha valami kovásszal készül, akkor élesztő nem kell bele.
 
Szóval nem minden kovászos, amit annak szeretnének láttatni, manapság pusztán marketingcélok miatt használják ezt a fogalmat termék-megnevezéseikben a pékségek és a boltok.
 
A nagyüzemi és a kis kézműves kovászos kenyerek között van egy nagy különbség: a kézműves szcénában kovászon kizárólag liszt és víz keverékét értik, azaz a nagyüzemi gyakorlattól eltérően nincs a kenyérben élesztő.
Újra divat kenyeret sütni: az eredeti kovászos kenyér készítése - HelloVidék
Míg a kovásznál a kenyeret vadélesztő gombák és tejsavbaktériumok, addig az élesztőnél élesztőgombák kelesztik, ami emésztéskor más élettani hatásokkal jár. Ez sokak számára nem mindegy, mint ahogy az sem, hogy egy termékben van-e laktóz, illetve glutén, vagy sem. Ezzel együtt mindkét eljárás vége lehet jó és ízletes kenyér, de a végeredmény alapvetően egy másik termék.
 
Jó példa erre a növényi italoké, melyeket azért nem lehet tejnek nevezni, mert nem állati eredetűek, mint ahogy az ízesített kevert sörök sem hívhatók sörnek, mert van bennük más adalék.
 
Érdekes módon azonban a nyomokban kovászt is tartalmazó élesztős kenyeret ma még el lehet adni simán kovászosként.
 
Ahogy az Agrárminisztérium fogalmazott a G7.hu ezzel kapcsolatos kérdésére, a jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen.
 
Ugyanakkor a hírportál szerint nem az a lényeg, hogy az Élelmiszerkönyv meghatározza-e a kovász minimális mennyiségét, hanem az, ami végső soron a különbséget okozza, azaz van-e a termékben élesztő vagy nincs.
 
A természetes kovásszal dolgozó kis pékségek javarészt kis-közepes méretű magyar vállalkozások, a nagyüzemi pékárukat pedig a jellemzően külföldi tulajdonú nagy boltláncokban árusítják, de persze, kaphatók a magyar kisboltokban is.
A kovászos kenyér sütés 8 lépése
Sajnálatos helyzet, hogy a magyar vásárló ma azt hiszi, hogy a boltok nagy részében kapható kovászosnak nevezett élesztős kenyér ugyanaz, mint a kis pékségekben vásárolható, kizárólag kovásszal készült termék, amely sokkal, de sokkal több emberi munkát igényel. Tömegtermelésre nem lehet vele berendezkedni, ezért az árversenyben a kisüzemek eleve csak veszíthetnek.
 
Az 50 kisebb vállalkozást összefogó Magyar Kézműves Kenyér Társaság (MKKT) a szaktárcának ezért korábban azt javasolta, a megkülönböztetés érdekében vezessék be az Élelmiszerkönyvbe a „természetes kovász" (vagyis az élesztő nélküli technológia) fogalmát. Ezt a célt azonban nem sikerült elérni.
Rusztikus kovászos kenyér
Most azonban változás várható: a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága új előírás-tervezetet dolgozott ki a „kovászos" jelző használatára, melyben módosítják a kovász fogalmát és meghatározzák az élesztő maximális mennyiségét, az érlelési idő minimális időtartamát.
 
Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem lehet majd kovászosként forgalomba hozni minden olyan pékárut, amelyet döntően élesztővel futtatnak fel rövid idő alatt.
 
Forrás: G7.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Év pálinkás bonbonját is keresik a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon

2023. március 07. 16:07
Először hirdetik meg az Év pálinkás bonbonja versenyt, amelyet a 23. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként tartanak meg - közölték a szervezők az MTI-vel.
Mint közleményükben írták, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása, közös megmérettetése.

Kihagyják az állatot. Szén-dioxidból és hidrogénből állítanak elő vajat

2024. szeptember 25. 11:17
Az „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra a kérdésre keresi a választ, hogy az első, szén-dioxidból készített szintetikus vaj vajon valóban egy innovatív öko-alternatív termék, vagy az csak egy újabb „techno-zöld” bolondság, amely nem hoz valós környezeti előnyt a valódi, állati eredetű vaj előállításával szemben.