Közép-kelet-európai együttműködés az agrárkutatás-fejlesztés érdekében

2017. február 23. 08:21
A biomassza-alapú gazdaságon belül a mezőgazdaság további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre, a régió közös fellépésére – mondta Feldman Zsolt a BIOEAST konferencián, amelyet Földművelésügyi Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezett február 21-22-én, Budapesten.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a „BIOEAST” kezdeményezéssel Magyarország célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép-kelet-európai régióban, valamint hogy ez a régió az Európai Kutatási Térségben nagyobb súllyal jelenjen meg, növekedjen részesedése az európai uniós kutatás-fejlesztési célú források felhasználásában.

Gabriel Csicsai, a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára beszédében ismertette a 2016-os szlovák EU-elnökség eredményeit és törekvéseit, egyértelműen kihangsúlyozva a kutatási tevékenység meghatározó szerepét és súlyát.

 
Fotó: Francz IlonaA rendezvényre 7 országból – a visegrádi együttműködés négy országából, valamint Szlovéniából, Romániából és Horvátországból – több mint 100 szakértő érkezett annak érdekében, hogy a biomassza-alapú gazdaság mezőgazdasági vonatkozásában a közép-kelet-európai régió közös kutatási céljai azonosításra kerüljenek. Ez az első nemzetközi szakértői szintű egyeztetés és közös munka, amely ebben a témában segíti az együttműködés elmélyítését a közép-kelet-európai régió országai között. 

A programon az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága és a Kutatási Főigazgatósága szakértői is részt vettek, akik üdvözölték a régiós összefogást és bátorították az együttműködést. A rendezvény második napján a résztvevő országok felkért szakértői ismertettek néhány eredményes példát (jó gyakorlatot) a biomassza-alapú gazdasághoz kapcsolódóan.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A minisztériumok közötti csatában dől el az élelmiszerek áfája

2017. március 22. 09:49
További élelmiszerek általános forgalmi adójának lehetséges csökkentését jelezte a földművelésügyi miniszter. Viszont ez az FM és a nemzetgazdasági tárca további egyeztetésén múlik.

A kistermelők lehetnek a haszonélvezői a növekvő élelmiszerigénynek

2017. október 10. 11:59
Az Egyesült Nemzetek Szervezete Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadta ,,Az élelmezés és mezőgazdaság helyzete 2017-ben" című összegzését.