Közös felelősségünk a föld- és vízkészletünk megóvása

2023. szeptember 27. 14:50
A föld- és vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás elengedhetetlen a globális élelmezésbiztonság eléréséhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottságának mai ülésén.
Közös felelősségünk a föld- és vízkészletünk megóvása
A tárcavezető köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a víz nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, a Föld számos országának lakossága, természetes élővilága már most vízhiánnyal küzd, ezért is érdekünk és közös felelősségünk vízkészleteink védelme és fenntartható használata. Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, ennek dacára a tavalyi nyarat a magyar mezőgazdaság is megszenvedte az aszály miatt, ezért a vízgazdálkodás jelenlegi legfontosabb feladata megtartani a vizeket a tájban, a folyók holtágaiban. A felszíni vizek megfelelő tárazásával, átvezetésével, elosztásával, valamint mezőgazdasági öntözési célú felhasználásával csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait, ezért hazánk a felszíni vízből való öntözést részesítjük előnyben – mondta el Nagy István.
A miniszter beszédében kiemelte, a megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld.  Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is. Hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező, ezért a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését. Nagy István aláhúzta továbbá a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás és a globális együttműködés szerepének jelentőségét a fenntartható gazdálkodás elérésében.
 
Magyarország 2023. szeptember 27-28. között ad otthont az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Európai Mezőgazdasági Bizottsága ülésének csaknem 40 európai és közép-ázsiai ország részvételével, melynek idei témája „A föld- és vízkészletek fenntartható felhasználása Európában és Közép-Ázsiában”. A kétnapos eseményen a résztvevők tematikus ülések során mélyrehatóan vizsgálják a régiót érintő kihívásokat, a föld- és vízkészletek fenntartható felhasználásának megoldásain túl a föld és a víz kapcsolatának átfogó szempontjait is figyelembe veszik, különös tekintettel az éghajlatváltozásra, a biológiai sokféleségre, a nemek közötti egyenlőségre és az élelmezésbiztonságra. Szeptember 28-án az Agrárminisztérium szervezésében jó gyakorlatokat bemutató, modern agrártechnológiát alkalmazó gazdaságokat látogathatnak meg a résztvevők a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Keve Zrt. közreműködésével.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Szőlészeti Szakmai Nap – a LIFE VineAdapt projekt eredményeinek bemutatása

2023. április 27. 11:48
Kiderül, hogy a sorköztakarás növeli-e a talaj nedvességtartalmát.
 
Az ÖMKi sok szeretettel vár mindenkit április 28-án Egerben a Szőlészeti Szakmai Napon.
 
A szakmai napot Tóth Ferenc, a kertészeti csoport vezetője és Miglécz Tamás nyitja meg, majd bemutatják a LIFE VineAdapt projekt keretében vizsgált sorköztakaró növényzet telepítésének eredményeit.

2023-ban 85 százalékos volt az agrárolló. Mekkora a baj?

2024. április 12. 17:28
Az agrárolló jól mutatja a jövedelmezőségi problémákat.
 
Az agrárolló – ami a termelői árindex és a ráfordítások árindex hányadosa – utoljára 2008-ban volt olyan mélységben, mint tavaly. Tehát a költségek nőttek, a termelői árak csökkentek – írja elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője a agrokep.vg.hu oldalon.