Közösen dolgozik a somogyi térség fejlődéséért a MATE és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal

2023. április 14. 11:43
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. A dokumentum ünnepélyes aláírásán elhangzott: az erőforrások összevonásával sikerül kiaknázni a térségben rejlő lehetőségeket, elsősorban az agrár- és vidékfejlesztés, valamint az élelmiszergazdaság területén.
Közösen dolgozik a somogyi térség fejlődéséért a MATE és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Vadgazdálkodási, környezetvédelmi, állategészségügyi, állattenyésztési, növénytermésztési, vidékfejlesztési területen, valamint az agrártámogatást érintő feladatok mentén is szorosan együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. A két intézmény kapcsolata nem újkeletű, de a jövőben tovább mélyül és szélesedik a partnerség.
 
"A kormányhivatal mint a vármegye egyik legnagyobb foglalkoztatója, fontos partnere az egyetemnek, ráadásul a két intézmény számos ponton kötődik egymáshoz. A MATE stratégiai célja, hogy szoros és jó kapcsolatot ápoljon a gazdasági és társadalmi élet szereplőivel, ebbe a szemléletbe illeszkedik bele a kormányhivatallal megkötött megállapodás is" - hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a megállapodás ünnepélyes aláírásán, Kaposváron. Hozzátette:
 
a MATE létrejöttével tovább bővültek a lehetőségek, jelentősen emelkedett a rendelkezésre álló humánerőforrás, amely a térség fejlesztésnek szolgálatába áll.
"A hivatal és az egyetem között a korábbi években is volt kapcsolat, hiszen a duális képzésben tanuló hallgatók közül többen is a kormányhivatalban végezték a szakmai gyakorlatot, és volt, aki diplomaszerzés után itt is helyezkedett el, azóta is a közigazgatási apparátust erősíti” - hangsúlyozta Dr. Neszményi Zsolt főispán a megállapodás aláírásán. Kiemelte: az együttműködés a vármegye minden állampolgárát szolgálja, hiszen az egyetemen megszerzett korszerű tudásnak köszönhetően az ügyfeleket még magasabb színvonalon tudják kiszolgálni.
 
Az együttműködés hosszútávú célja a vidék népességmegtartó képességének növelése, az agrárszakember-utánpótlás biztosítása, a munkaerőpiac igényeinek hatékony kiszolgálása, illetve a térség versenyképességének támogatása. Emellett kiemelt szerepet kap a klímavédelem és a fenntarthatóság, az éghajlat- és környezetbarát gazdálkodási módszerek, új technológiák népszerűsítése is.
 
Videó:
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség

2024. július 15. 15:16
Az édesvízi akvakultúra környezeti és gazdasági fenntarthatósága, valamint az innovatív, fenntartható megoldások előmozdítása került középpontba az uniós tagállamok halászati igazgatóinak és attaséinak balatonfüredi informális ülésén.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

2023. március 13. 10:55
Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.
A Szarvason tartott ünnepélyes eseményen a vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a MATE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatallal. A megállapodással a két szervezet még hatékonyabban kívánja szolgálni a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeit, az oktatás minőségét és jellegét, valamint a térség dinamikus fejlődését.