Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség

2024. július 15. 15:16
Az édesvízi akvakultúra környezeti és gazdasági fenntarthatósága, valamint az innovatív, fenntartható megoldások előmozdítása került középpontba az uniós tagállamok halászati igazgatóinak és attaséinak balatonfüredi informális ülésén.
Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség
A magyar elnökség az európai akvakultúra versenyképességének javítását választotta a július 8. és 10. között Balatonfüreden megtartott informális ülés témájának, azzal a céllal, hogy a tagállamokkal közösen integrált és holisztikus megközelítést dolgozzon ki mind a tengeri, mind az édesvízi akvakultúra-gazdaságok fejlesztésére.
Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség
 
Mind a plenáris ülésen, mind pedig a szekcióüléseken termékeny vitára került sor, ami jó alapot biztosít az európai akvakultúra globális szerepének növelésére irányuló elnökségi munka folytatásához.
 
Az Európai Unió tengeri halászatból származó fogásai már nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a halászati termékek iránti növekvő igényt. Ezért elengedhetetlen az akvakultúra-ágazat versenyképességének növelése.
Agrárminisztérium: Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar  elnökség
Magyarország céljai között szerepel azon szemléletváltás elérése is, amely a tengerihal-fogyasztás mellett az édesvízihal-fogyasztást is perspektívába helyezi. A felsorolt törekvések összhangban vannak a Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatósága által közelmúltban kiadott, 2030-ig szóló Akvakultúra Stratégiával, ami jelzi, hogy a Bizottság részéről is egyértelmű a szándék az ágazat szerepének erősítésére.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 06. 15:23
Másfél-másfél órás beszélgetések lesznek agrárfinanszírozásról, a gabonapiacról, az aszályról, az öntözésről és a kiskertek klímaváltozásnak megfelelő átalakításáról a színsoron felállított színpadon a Bábolnai Gazdanapokon.
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghívott szakértők és gyakorló szakemberek ütköztetik az eltérő nézőpontokat.

Rekordszámú elsőéves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

2023. július 27. 13:39
Minden eddiginél több, 3367 hallgató nyert felvételt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló képzéseire, ez 32 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest - közölte az intézmény az MTI-vel.
 
Az elsőévesek több mint fele, 1708 hallgató a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdi meg tanulmányait, ami a nemzetgazdaság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.