Krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

2023. szeptember 12. 16:00
Mintegy 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre a takarmányár növekedés különbözetének kompenzációs támogatására, valamint a halgazdálkodási ágazat versenyképességének megtartására.
A 2023. augusztus 31-én lezárult kérelembenyújtási időszakban 169 támogatási kérelmet nyújtottak be 3,2 milliárd forint értékben az ágazati szereplők. A kérelmek feldolgozása már meg is kezdődött, hogy mielőbb megszülethessenek a döntések.
Krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak
Az orosz-ukrán háborús konfliktus nem csupán a világ sebezhetőségére hívta fel a figyelmet gazdasági és társadalmi szempontból, hanem rámutatott a jövőbeli válságok megelőzésének és az azokkal szembeni ellenálló képesség kialakításának szükségességére. Az akvakultúra ágazatot – más ágazatokhoz hasonlóan – negatívan érintették az elhibázott brüsszeli szankciók.
 
Az akvakultúra termelés inputanyagainak piacán 2022-ben olyan rendkívüli változások történtek, amelyek hátrányosan érintik a magyar gazdálkodókat.
 
A takarmány, az energia (beleértve a villamos energiát és a fosszilis energiahordozókat), az egyéb anyagok, valamint a szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a termelés gazdasági fenntarthatóságát.
Az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, amely 30-60%-ot jelent a termelési rendszertől és a technológiától függően.
 
Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap pénzügyi segítséget nyújthat a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek a háború okozta piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatósága a „Krízishelyzetre szóló támogatás” című felhívása keretében tette elérhetővé a magyar piaci szereplők számára ezt a lehetőséget, amelyben a tógazdasági haltermelés esetében maximum 101.237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelés esetében maximum 138.000 forint/tonna támogatást igényelhettek a halgazdálkodók.
A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. és 2023. augusztus 31. között volt lehetőség.
 
Forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Több, mint 200-fajta csemegeszőlőt mutattak be Pécsen

2023. augusztus 28. 13:05
Az országos rendezvényen az idén csaknem húsz kiállító jelent meg a portékáival.
 
Több mint 200 különböző fajtát ismerhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők a II. Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen szombaton Pécsen – közölte a szervező, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az MTI-vel.
 

Nem csak Horvátországot sújtja az afrikai sertéspestis

2023. augusztus 03. 12:41
Több mint 34 ezer sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen levő afrikai sertéspestisjárvány miatt.