KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM

2022. november 21. 10:13
Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.
KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM
Az államtitkár kiemelte, a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.
 
A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások többségének kezeléséhez - tette hozzá.
 
Nobilis Márton kitért arra is, hogy az elkövetkező években beruházásokra minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll rendelkezésre. A technológiai fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára.  Kormányzati cél, hogy 2021-2027 között összesen, mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az élelmiszeripari fejlesztések számára - emelte ki az államtitkár.
 
forrás: kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?

2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
 

Csökkenti a vérnyomásod és az edzésben is segít. Mindezt ráadásul fillérekért!

2024. november 21. 15:35
Ez a zöldség igazán finom, nagyon egészséges és fillérekért meg tudjuk termelni a saját kertünkben, vagy balkonládánkban!