Kulináris élmény egyenesen az erdőből

2020. november 12. 12:07
Bár a vadhúst nálunk is sokan kedvelik, mégis Magyarországon, az egy főre eső éves fogyasztás mindössze 30 dekagramm. Jó hír, hogy a VADEX Mezőföldi Zrt. a közelmúltban debütált a VADEX Vadvilág nevű márkacsaládjával a hazai élelmiszer kiskereskedelemben, mellyel közelebb hozza ezt az értékes húsfajtát a fogyasztókhoz - tudtuk meg Majoros Gábortól, a cég vezérigazgatójától.
Kulináris élmény egyenesen az erdőből

 

 

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Önök eddig a HORECA szektorban voltak jelen a vadhús termékeikkel, és elsősorban exportra szállítottak. Miért döntöttek úgy, hogy a retail piacon is megjelennek márkázott vadhús termékeikkel?

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztás rendkívül kevés, fejenként mindössze 30 dekagramm, ami nagyjából két adag ételt jelent. A fogyasztók jelenleg kuriózumként, ünnepi fogásként tekintenek a vadhúsokra. Legtöbb esetben nem is próbálják ki, mert nincsenek tisztában a lehetséges elkészítési módokkal. Társaságunk az elmúlt időszakban több lépést tett a vadhús hazai népszerűsítése céljából. 2007-ben útjára indította a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, valamint az idén 6. születésnapját ünneplő Erdei Delikátesz üzlethálózatot.Valljuk, hogy a vadhús fogyasztás növelésében szignifikáns növekedés úgy érhető el, ha a mai kor igényeinek megfelelő formában, széles körben elérhetővé tesszük azt a fogyasztók részére.

 

Ez a meggyőződés, valamint a vadhús termékeink minőségébe és értékébe vetett hit adta az alapgondolatot a továbbfeldolgozó üzem kialakításához, ahol 2020. második félévben kezdtük meg a kis kiszerelésű, konyhakész, kényelmi vadhús termékek gyártását.

 

Az új, VADEX Vadvilág márkanéven bevezetésre kerülő innovatív termékekkel szeretnénk újjáéleszteni és felfrissíteni a vadhúsfogyasztás hagyományait és reális, mindennapos választási lehetőséget kínálni a fogyasztók számára.

 

Ennek érdekében olyan termékek gyártását kezdjük meg, melyek a kompakt kiszerelésnek, kényelmi csomagolásnak, fogyasztásra kész feldolgozottságnak köszönhetően versenyképes alternatívát nyújtanak az egyéb húsfajták mellett.

 

Hogyan épül fel a tevékenységük?

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint állami erdőgazdaság a Közép-Dunántúli régióban mintegy 19,5 ezer hektáron folytat erdő- és 29 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet. A vaddal kapcsolatos tevékenység társaságunknál magában foglalja a tartást, vadásztatást, vadfelvásárlást, vadhúsfeldolgozást és az értékesítést is. 1973 óta, majd' fél évszázada működtetjük hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező Vadfeldolgozó üzemét a Fejér megyei Soponyán. A nagyobb, 2-10 kg kiszerelésű vadhús termékek vevőbázisát a nyugat-európai HORECA szektor jelenti. A hazánkból exportált vadhús mennyiség 35-40%-át, 900 tonnát meghaladó volumenben a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem szállítja.

 

A belföldi retail piac folyamatosan növekvő elvárásainak és kihívásainak ezek a relatív nagy egységsúlyú termékek nem feleltek meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az európai szinten is kiemelkedő színvonalú továbbfeldolgozó üzemünket, és megkezdjük a VADEX Vadvilág márkacsaládunk gyártását.

 

Évente milyen volumenű vadhús feldolgozásáról van szó?

Szakértők és a fogyasztók szerint Magyarországon kiváló minőségűek a vadhúsok. Közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Hazánkban körülbelül hatezer tonna vadhúst dolgoznak fel évente, a soponyai Vadfeldolgozó Üzem kapacitása 1600 tonna/év. A vadhús árualapot az állami erdőgazdaságoktól és a vadászatra jogosultaktól származó, 100%-ban hazai lőtt vad jelenti. A VADEX Mezőföldi Zrt. kiterjedt felvásárlási hálózatot működtet, melyen keresztül évente több mint 1500 tonna feletti lőtt vadat vásárol fel.

A most bevezetett márkacsalád hogyan épül fel, mik a terveik?

VADEX Vadvilág termékek előnye a kisfogyasztói menynyiség és a konyhakész feldolgozottság. A termékportfólióban már az induláskor megtalálhatók a szeletelt, kockázott, csíkozott, natúr, pácolt és sous-vide termékek, formázott darálthús alapú termékek, grillkolbászok, pástétomok. A termékpalettát a későbbiekben virslifélékkel, vörösárukkal, főtt-füstölt sonkafélékkel és szárazárukkal tervezzük bővíteni. A termékek megtalálhatók lesznek az Erdei Delikátesz üzletekben, valamint a nagyobb áruházláncok polcain. A vadhússal kapcsolatos tévhitek és negatív sztereotípiák eloszlatása érdekében a bevezetés időszakában kiemelten fontosnak tartjuk a fogyasztók edukálását, a vadhús élettani előnyeinek megismertetését, az egészséges és változatos étrendbe történő beilleszthetőségének bemutatását. Bízunk benne, hogy a biotermék jellegű, a táplálkozás szempontjából is értékes élettani tulajdonságokkal, előnyökkel bíró vadhús rövid időn belül az egészségtudatos étkezés egyik alapkövévé válhat.

 

Forrás: StoreInsider

 

Kiegészítés:

 

HORECA = Hotels, Restaurants, Cafés. A vendéglátóipar egyik szegmense, a szállodák, éttermek és kávéházak köre.

Retail piac = Jelen esetben nyilván a hazai kiskereskedelm.

 

A VADEX vadhús termékei idehaza e helyeken vásárolhatóak meg:

Erdei Delikátesz üzletek

       Székesfehérvár: 8000 Székesfehérvár, Jancsár köz 2.

       Debrecen: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 10.

 

CBA-MCsemege üzletekben

 

- 2020. decembertől a SPAR hálózatban

 

fataj.hu

 

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Önök eddig a HORECA szektorban voltak jelen a vadhús termékeikkel, és elsősorban exportra szállítottak. Miért döntöttek úgy, hogy a retail piacon is megjelennek márkázott vadhús termékeikkel?

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztás rendkívül kevés, fejenként mindössze 30 dekagramm, ami nagyjából két adag ételt jelent. A fogyasztók jelenleg kuriózumként, ünnepi fogásként tekintenek a vadhúsokra. Legtöbb esetben nem is próbálják ki, mert nincsenek tisztában a lehetséges elkészítési módokkal. Társaságunk az elmúlt időszakban több lépést tett a vadhús hazai népszerűsítése céljából. 2007-ben útjára indította a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, valamint az idén 6. születésnapját ünneplő Erdei Delikátesz üzlethálózatot.Valljuk, hogy a vadhús fogyasztás növelésében szignifikáns növekedés úgy érhető el, ha a mai kor igényeinek megfelelő formában, széles körben elérhetővé tesszük azt a fogyasztók részére.

 

Ez a meggyőződés, valamint a vadhús termékeink minőségébe és értékébe vetett hit adta az alapgondolatot a továbbfeldolgozó üzem kialakításához, ahol 2020. második félévben kezdtük meg a kis kiszerelésű, konyhakész, kényelmi vadhús termékek gyártását.

 

Az új, VADEX Vadvilág márkanéven bevezetésre kerülő innovatív termékekkel szeretnénk újjáéleszteni és felfrissíteni a vadhúsfogyasztás hagyományait és reális, mindennapos választási lehetőséget kínálni a fogyasztók számára.

 

Ennek érdekében olyan termékek gyártását kezdjük meg, melyek a kompakt kiszerelésnek, kényelmi csomagolásnak, fogyasztásra kész feldolgozottságnak köszönhetően versenyképes alternatívát nyújtanak az egyéb húsfajták mellett.

 

Hogyan épül fel a tevékenységük?

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint állami erdőgazdaság a Közép-Dunántúli régióban mintegy 19,5 ezer hektáron folytat erdő- és 29 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet. A vaddal kapcsolatos tevékenység társaságunknál magában foglalja a tartást, vadásztatást, vadfelvásárlást, vadhúsfeldolgozást és az értékesítést is. 1973 óta, majd' fél évszázada működtetjük hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező Vadfeldolgozó üzemét a Fejér megyei Soponyán. A nagyobb, 2-10 kg kiszerelésű vadhús termékek vevőbázisát a nyugat-európai HORECA szektor jelenti. A hazánkból exportált vadhús mennyiség 35-40%-át, 900 tonnát meghaladó volumenben a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem szállítja.

 

A belföldi retail piac folyamatosan növekvő elvárásainak és kihívásainak ezek a relatív nagy egységsúlyú termékek nem feleltek meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az európai szinten is kiemelkedő színvonalú továbbfeldolgozó üzemünket, és megkezdjük a VADEX Vadvilág márkacsaládunk gyártását.

 

Évente milyen volumenű vadhús feldolgozásáról van szó?

Szakértők és a fogyasztók szerint Magyarországon kiváló minőségűek a vadhúsok. Közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Hazánkban körülbelül hatezer tonna vadhúst dolgoznak fel évente, a soponyai Vadfeldolgozó Üzem kapacitása 1600 tonna/év. A vadhús árualapot az állami erdőgazdaságoktól és a vadászatra jogosultaktól származó, 100%-ban hazai lőtt vad jelenti. A VADEX Mezőföldi Zrt. kiterjedt felvásárlási hálózatot működtet, melyen keresztül évente több mint 1500 tonna feletti lőtt vadat vásárol fel.

A most bevezetett márkacsalád hogyan épül fel, mik a terveik?

VADEX Vadvilág termékek előnye a kisfogyasztói menynyiség és a konyhakész feldolgozottság. A termékportfólióban már az induláskor megtalálhatók a szeletelt, kockázott, csíkozott, natúr, pácolt és sous-vide termékek, formázott darálthús alapú termékek, grillkolbászok, pástétomok. A termékpalettát a későbbiekben virslifélékkel, vörösárukkal, főtt-füstölt sonkafélékkel és szárazárukkal tervezzük bővíteni. A termékek megtalálhatók lesznek az Erdei Delikátesz üzletekben, valamint a nagyobb áruházláncok polcain. A vadhússal kapcsolatos tévhitek és negatív sztereotípiák eloszlatása érdekében a bevezetés időszakában kiemelten fontosnak tartjuk a fogyasztók edukálását, a vadhús élettani előnyeinek megismertetését, az egészséges és változatos étrendbe történő beilleszthetőségének bemutatását. Bízunk benne, hogy a biotermék jellegű, a táplálkozás szempontjából is értékes élettani tulajdonságokkal, előnyökkel bíró vadhús rövid időn belül az egészségtudatos étkezés egyik alapkövévé válhat.

 

Forrás: StoreInsider

 

Kiegészítés:

 

HORECA = Hotels, Restaurants, Cafés. A vendéglátóipar egyik szegmense, a szállodák, éttermek és kávéházak köre.

Retail piac = Jelen esetben nyilván a hazai kiskereskedelm.

 

A VADEX vadhús termékei idehaza e helyeken vásárolhatóak meg:

Erdei Delikátesz üzletek

       Székesfehérvár: 8000 Székesfehérvár, Jancsár köz 2.

       Debrecen: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 10.

 

CBA-MCsemege üzletekben

 

- 2020. decembertől a SPAR hálózatban

 

Kapcsolódó cikkek

Szarvaskő példát mutat erdősítésből

2021. január 20. 09:20
Szabóné Balla Marianna polgármester asszony még 2020 tavaszán jelentette be, hogy Szarvaskő Község Önkormányzata egy önkormányzati területen, erdősítés mintaprojektet kíván megvalósítani az Agrárminisztérium által kiírt pályázati forrásból.

Erdészeti szakszemélyzet jogosulti alapképzése és vizsgáztatása

2021. február 09. 09:22
Az NFK Erdészeti Főosztálya tájékoztatja az erdészeti szakirányítói névjegyzékben szereplő erdészeti szakszemélyzetet, hogy a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés szerinti jogosulti alapképzés távoktatásos formában, a jogosulti vizsgáztatás a pandémia helyzettől függően jelenléti vagy online vizsga formájában kerül megrendezésre.