Kulináris élmény egyenesen az erdőből

2020. november 12. 12:07
Bár a vadhúst nálunk is sokan kedvelik, mégis Magyarországon, az egy főre eső éves fogyasztás mindössze 30 dekagramm. Jó hír, hogy a VADEX Mezőföldi Zrt. a közelmúltban debütált a VADEX Vadvilág nevű márkacsaládjával a hazai élelmiszer kiskereskedelemben, mellyel közelebb hozza ezt az értékes húsfajtát a fogyasztókhoz - tudtuk meg Majoros Gábortól, a cég vezérigazgatójától.
Kulináris élmény egyenesen az erdőből

 

 

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Önök eddig a HORECA szektorban voltak jelen a vadhús termékeikkel, és elsősorban exportra szállítottak. Miért döntöttek úgy, hogy a retail piacon is megjelennek márkázott vadhús termékeikkel?

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztás rendkívül kevés, fejenként mindössze 30 dekagramm, ami nagyjából két adag ételt jelent. A fogyasztók jelenleg kuriózumként, ünnepi fogásként tekintenek a vadhúsokra. Legtöbb esetben nem is próbálják ki, mert nincsenek tisztában a lehetséges elkészítési módokkal. Társaságunk az elmúlt időszakban több lépést tett a vadhús hazai népszerűsítése céljából. 2007-ben útjára indította a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, valamint az idén 6. születésnapját ünneplő Erdei Delikátesz üzlethálózatot.Valljuk, hogy a vadhús fogyasztás növelésében szignifikáns növekedés úgy érhető el, ha a mai kor igényeinek megfelelő formában, széles körben elérhetővé tesszük azt a fogyasztók részére.

 

Ez a meggyőződés, valamint a vadhús termékeink minőségébe és értékébe vetett hit adta az alapgondolatot a továbbfeldolgozó üzem kialakításához, ahol 2020. második félévben kezdtük meg a kis kiszerelésű, konyhakész, kényelmi vadhús termékek gyártását.

 

Az új, VADEX Vadvilág márkanéven bevezetésre kerülő innovatív termékekkel szeretnénk újjáéleszteni és felfrissíteni a vadhúsfogyasztás hagyományait és reális, mindennapos választási lehetőséget kínálni a fogyasztók számára.

 

Ennek érdekében olyan termékek gyártását kezdjük meg, melyek a kompakt kiszerelésnek, kényelmi csomagolásnak, fogyasztásra kész feldolgozottságnak köszönhetően versenyképes alternatívát nyújtanak az egyéb húsfajták mellett.

 

Hogyan épül fel a tevékenységük?

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint állami erdőgazdaság a Közép-Dunántúli régióban mintegy 19,5 ezer hektáron folytat erdő- és 29 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet. A vaddal kapcsolatos tevékenység társaságunknál magában foglalja a tartást, vadásztatást, vadfelvásárlást, vadhúsfeldolgozást és az értékesítést is. 1973 óta, majd' fél évszázada működtetjük hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező Vadfeldolgozó üzemét a Fejér megyei Soponyán. A nagyobb, 2-10 kg kiszerelésű vadhús termékek vevőbázisát a nyugat-európai HORECA szektor jelenti. A hazánkból exportált vadhús mennyiség 35-40%-át, 900 tonnát meghaladó volumenben a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem szállítja.

 

A belföldi retail piac folyamatosan növekvő elvárásainak és kihívásainak ezek a relatív nagy egységsúlyú termékek nem feleltek meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az európai szinten is kiemelkedő színvonalú továbbfeldolgozó üzemünket, és megkezdjük a VADEX Vadvilág márkacsaládunk gyártását.

 

Évente milyen volumenű vadhús feldolgozásáról van szó?

Szakértők és a fogyasztók szerint Magyarországon kiváló minőségűek a vadhúsok. Közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Hazánkban körülbelül hatezer tonna vadhúst dolgoznak fel évente, a soponyai Vadfeldolgozó Üzem kapacitása 1600 tonna/év. A vadhús árualapot az állami erdőgazdaságoktól és a vadászatra jogosultaktól származó, 100%-ban hazai lőtt vad jelenti. A VADEX Mezőföldi Zrt. kiterjedt felvásárlási hálózatot működtet, melyen keresztül évente több mint 1500 tonna feletti lőtt vadat vásárol fel.

A most bevezetett márkacsalád hogyan épül fel, mik a terveik?

VADEX Vadvilág termékek előnye a kisfogyasztói menynyiség és a konyhakész feldolgozottság. A termékportfólióban már az induláskor megtalálhatók a szeletelt, kockázott, csíkozott, natúr, pácolt és sous-vide termékek, formázott darálthús alapú termékek, grillkolbászok, pástétomok. A termékpalettát a későbbiekben virslifélékkel, vörösárukkal, főtt-füstölt sonkafélékkel és szárazárukkal tervezzük bővíteni. A termékek megtalálhatók lesznek az Erdei Delikátesz üzletekben, valamint a nagyobb áruházláncok polcain. A vadhússal kapcsolatos tévhitek és negatív sztereotípiák eloszlatása érdekében a bevezetés időszakában kiemelten fontosnak tartjuk a fogyasztók edukálását, a vadhús élettani előnyeinek megismertetését, az egészséges és változatos étrendbe történő beilleszthetőségének bemutatását. Bízunk benne, hogy a biotermék jellegű, a táplálkozás szempontjából is értékes élettani tulajdonságokkal, előnyökkel bíró vadhús rövid időn belül az egészségtudatos étkezés egyik alapkövévé válhat.

 

Forrás: StoreInsider

 

Kiegészítés:

 

HORECA = Hotels, Restaurants, Cafés. A vendéglátóipar egyik szegmense, a szállodák, éttermek és kávéházak köre.

Retail piac = Jelen esetben nyilván a hazai kiskereskedelm.

 

A VADEX vadhús termékei idehaza e helyeken vásárolhatóak meg:

Erdei Delikátesz üzletek

       Székesfehérvár: 8000 Székesfehérvár, Jancsár köz 2.

       Debrecen: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 10.

 

CBA-MCsemege üzletekben

 

- 2020. decembertől a SPAR hálózatban

 

fataj.hu

 

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Önök eddig a HORECA szektorban voltak jelen a vadhús termékeikkel, és elsősorban exportra szállítottak. Miért döntöttek úgy, hogy a retail piacon is megjelennek márkázott vadhús termékeikkel?

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztás rendkívül kevés, fejenként mindössze 30 dekagramm, ami nagyjából két adag ételt jelent. A fogyasztók jelenleg kuriózumként, ünnepi fogásként tekintenek a vadhúsokra. Legtöbb esetben nem is próbálják ki, mert nincsenek tisztában a lehetséges elkészítési módokkal. Társaságunk az elmúlt időszakban több lépést tett a vadhús hazai népszerűsítése céljából. 2007-ben útjára indította a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, valamint az idén 6. születésnapját ünneplő Erdei Delikátesz üzlethálózatot.Valljuk, hogy a vadhús fogyasztás növelésében szignifikáns növekedés úgy érhető el, ha a mai kor igényeinek megfelelő formában, széles körben elérhetővé tesszük azt a fogyasztók részére.

 

Ez a meggyőződés, valamint a vadhús termékeink minőségébe és értékébe vetett hit adta az alapgondolatot a továbbfeldolgozó üzem kialakításához, ahol 2020. második félévben kezdtük meg a kis kiszerelésű, konyhakész, kényelmi vadhús termékek gyártását.

 

Az új, VADEX Vadvilág márkanéven bevezetésre kerülő innovatív termékekkel szeretnénk újjáéleszteni és felfrissíteni a vadhúsfogyasztás hagyományait és reális, mindennapos választási lehetőséget kínálni a fogyasztók számára.

 

Ennek érdekében olyan termékek gyártását kezdjük meg, melyek a kompakt kiszerelésnek, kényelmi csomagolásnak, fogyasztásra kész feldolgozottságnak köszönhetően versenyképes alternatívát nyújtanak az egyéb húsfajták mellett.

 

Hogyan épül fel a tevékenységük?

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint állami erdőgazdaság a Közép-Dunántúli régióban mintegy 19,5 ezer hektáron folytat erdő- és 29 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet. A vaddal kapcsolatos tevékenység társaságunknál magában foglalja a tartást, vadásztatást, vadfelvásárlást, vadhúsfeldolgozást és az értékesítést is. 1973 óta, majd' fél évszázada működtetjük hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező Vadfeldolgozó üzemét a Fejér megyei Soponyán. A nagyobb, 2-10 kg kiszerelésű vadhús termékek vevőbázisát a nyugat-európai HORECA szektor jelenti. A hazánkból exportált vadhús mennyiség 35-40%-át, 900 tonnát meghaladó volumenben a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem szállítja.

 

A belföldi retail piac folyamatosan növekvő elvárásainak és kihívásainak ezek a relatív nagy egységsúlyú termékek nem feleltek meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az európai szinten is kiemelkedő színvonalú továbbfeldolgozó üzemünket, és megkezdjük a VADEX Vadvilág márkacsaládunk gyártását.

 

Évente milyen volumenű vadhús feldolgozásáról van szó?

Szakértők és a fogyasztók szerint Magyarországon kiváló minőségűek a vadhúsok. Közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Hazánkban körülbelül hatezer tonna vadhúst dolgoznak fel évente, a soponyai Vadfeldolgozó Üzem kapacitása 1600 tonna/év. A vadhús árualapot az állami erdőgazdaságoktól és a vadászatra jogosultaktól származó, 100%-ban hazai lőtt vad jelenti. A VADEX Mezőföldi Zrt. kiterjedt felvásárlási hálózatot működtet, melyen keresztül évente több mint 1500 tonna feletti lőtt vadat vásárol fel.

A most bevezetett márkacsalád hogyan épül fel, mik a terveik?

VADEX Vadvilág termékek előnye a kisfogyasztói menynyiség és a konyhakész feldolgozottság. A termékportfólióban már az induláskor megtalálhatók a szeletelt, kockázott, csíkozott, natúr, pácolt és sous-vide termékek, formázott darálthús alapú termékek, grillkolbászok, pástétomok. A termékpalettát a későbbiekben virslifélékkel, vörösárukkal, főtt-füstölt sonkafélékkel és szárazárukkal tervezzük bővíteni. A termékek megtalálhatók lesznek az Erdei Delikátesz üzletekben, valamint a nagyobb áruházláncok polcain. A vadhússal kapcsolatos tévhitek és negatív sztereotípiák eloszlatása érdekében a bevezetés időszakában kiemelten fontosnak tartjuk a fogyasztók edukálását, a vadhús élettani előnyeinek megismertetését, az egészséges és változatos étrendbe történő beilleszthetőségének bemutatását. Bízunk benne, hogy a biotermék jellegű, a táplálkozás szempontjából is értékes élettani tulajdonságokkal, előnyökkel bíró vadhús rövid időn belül az egészségtudatos étkezés egyik alapkövévé válhat.

 

Forrás: StoreInsider

 

Kiegészítés:

 

HORECA = Hotels, Restaurants, Cafés. A vendéglátóipar egyik szegmense, a szállodák, éttermek és kávéházak köre.

Retail piac = Jelen esetben nyilván a hazai kiskereskedelm.

 

A VADEX vadhús termékei idehaza e helyeken vásárolhatóak meg:

Erdei Delikátesz üzletek

       Székesfehérvár: 8000 Székesfehérvár, Jancsár köz 2.

       Debrecen: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 10.

 

CBA-MCsemege üzletekben

 

- 2020. decembertől a SPAR hálózatban

 

Kapcsolódó cikkek

Klímaváltozás az erdőben?

2021. január 18. 09:22
Arra kértem Ripszám Istvánt, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatóját, hogy sétáljunk egyet a Mecsekben - a Dömörkapu-Kisrét útvonalon -, és beszélgessünk az erdő állapotáról, hogy mennyire érinti a területet a klímaváltozás, milyen állapotban vannak a fák, és mi vár ránk a jövőben..

Újabb nehézségekkel nézhetnek szembe a hazai erdőgazdálkodók

2021. április 23. 08:03
Társadalmasításra bocsátották az erdei biomassza energetikai célú hasznosításához kapcsolódó uniós irányelvben rögzített fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelésről szóló bizottsági végrehajtási rendelettervezetet. Ez, illetve a kapcsolódó, 2021. július 1-től alkalmazandó uniós szabályozás újabb terheket róhat az erdőgazdálkodókra, amelynek a mértékét most lehet befolyásolni.