Lázár János és Nagy István távozik a MATE kuratóriumából

2023. április 19. 11:28
Éder Tamás és Potori Norbert érkezik a helyükre.
 
Új tagokat választottak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába Lázár János és Nagy István miniszterek helyett – közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.
Lázár János és Nagy István távozik a MATE kuratóriumából
Az alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága hétfői együttes ülésén választották meg az új kuratóriumi tagokat, Éder Tamást és Potori Norbertet.
 
Ismertették: Éder Tamás 2001 és 2002 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2002 után a magánszektorban dolgozott, meghatározó magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok vezető tisztségviselője (Pick Szeged, Sole-Mizo, Dalmand Zrt.). 2007 és 2019 között az Európai Húsfeldolgozók Szakmai Érdekképviseletének az alelnöke volt, jelenleg is tagja. 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnökeként sok ezer vidéki kisgazdálkodó érdekképviseletében vesz részt.
 
Potori Norbert 2000 óta munkatársa, 2011 óta kutatási igazgatója az Agrárközgazdasági Intézetnek. A Magyar Tudományos Akadémia agrárközgazdasági bizottságának választott tagja. Szakterülete az EU-s és magyar agrárpolitika.
 
A kuratórium elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Tagjai: Horn Péter, aki – mint írták – jártas az akadémiai vezetés, az állattenyésztési szakmai, valamint az oktatásszervezési területeken; továbbá Bedő Zoltán, aki a növénytermesztés mellett a tudományos és alkalmazott kutatói területek közismert szakértője.
 
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány legfontosabb feladata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fenntartói feladatainak ellátása. Az alapítvány kuratóriumi tagjainak szakmai és vezetői tapasztalata a fenntartott egyetem tudományos profilját, illetve a fenntartással összefüggő feladatokat támogatja – tudatták a közleményben.
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egy február eleji Kormányinfón közölte: az egyetemi vagyonkezelő közalapítványokban nem maradnak politikusok, ezzel teljesít Magyarország egy uniós feltételt, hogy hozzáférhessen a helyreállítási alap forrásaihoz. Hozzátette, ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra is.
 
Ha kell, a kormány azon is kész módosítani, hogy a kuratóriumi tagok megbízatása ne élethosszig, hanem meghatározott ideig tartson – közölte akkor a tárcavezető.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kukacos a vöröshagyma? Ezt tedd ellene!

2023. március 31. 11:32
Nincs is jobb, mint a finom újhagyma, amiért ráadásul csak a kertig kell elmenni. De a vöröshagymát számos ételben tudjuk felhasználni akkor is, amikor már szép nagy fejekkel örvendeztet meg bennünket, így hát kevés olyan kert van, ahol van veteményes, de abban nincs vöröshagyma.
 
Azonban sokszor előfordul, hogy a hagyma levele elkezd sárgulni, majd eldől, és a hagyma kellemetlen szagot áraszt. Ilyenkor pedig cselekednünk kell, különben a hagymalegyek ellephetik az egész termést.

"Nem megtermelni nehéz a mézet, hanem eladni"

2024. március 22. 15:58
Nem a méz megtermelése jelenti ma a fő nehézséget, hanem az értékesítése, a piacszerzés. Vannak azonban megoldások (igaz, ezek sok plusz energiát igényelnek), melyekkel ez is lehetséges.