Learatták az első kísérleti búzatáblát Szenegálban

2023. április 14. 11:47
A nyugat-afrikai ország számára a búza az egyik alapélelmiszer, az belföldi igények kielégítésére azonban a teljes mennyiséget importálni kénytelen. Az ellátási láncokban bekövetkezett zavarok, a növekvő árak és infláció mellett azonban egyre sürgetőbb, hogy képes legyen legalább részben megtermelni ezt a népszerű gabonát.
 
Learatták az első kísérleti búzatáblát Szenegálban
Szenegál trópusi klímája nem a legmegfelelőbb búzatermesztéshez. Azonban már évek óta folynak szabadföldi kísérletek egy olyan fajta után kutatva, mely értékelhető termést hoz ezen az égövön. A Szenegáli Mezőgazdasági Kutatóintézet (Senegalese Institute for Agricultural Research, ISRA) négy fajta betakarítását kezdte el a kísérleti parcellákról Sangalkamban, mely Dakartól 35 kilométerre fekszik.
Három fajta egyiptomi eredetű, a negyediket pedig az intézet nemesítette ki
- írja a Phys.org.
 
Összesen öt kísérleti parcellán dolgoznak: kettő Dakar mellett, és három a Szenegál folyó völgyében. Több száz búzafajtát vizsgáltak már, mondta el az AFP hírügynökségnek Amadou Tidiane Sall, az egyik kutató. Azonban a legtöbb alkalmatlan volt a termesztésre.
 
Illusztráció
 
A sangalkami fajtát, mely egyike az intézet számos sikeres kísérletének, január elején vetették el, és három hónap alatt érett be a szenegáli hideg évszakban. A táblát korábban a szenegáli agrárminiszter, Aly Ngouille Ndiaye is meglátogatta, és elmondta, hogy egyiptomi látogatása alkalmával további vetőmagokat kért, amikor tavaly novemberben az ENSZ COP27 klímakonferenciáján ott járt.
A miniszter szerint jelentős potenciál rejlik országában, és ígértet tett arra, hogy a kormány a magánszektorral együttműködve segíti a kísérleti parcellák bővítését. Elismerte azt is, hogy a megfelelő vízforrás az öntözéshez óriási kihívást jelent.
 
Azonban nem mindenki van róla meggyőződve, hogy Szenegálban jelentős mennyiségű búzát lehetne termeszteni.
 
A szenegáli pékek szövetségének elnöke, Amadou Gaye szerint inkább az olyan helyben is jól termő terményekre kellene koncentrálni, mint a köles, kukorica vagy a cirok.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Baktériumok „gyártanak” műbőrt gyümölcsből

2023. november 08. 20:19
Mi lesz belőle, ha ipari gyümölcshulladékkal etetünk baktériumokat? Kevesen vágnák rá, hogy "sárga bőrdzseki".
 
Ennek ellenére pontosan az lett egy dán divatmárka, a Ganni és egy bioanyagokat gyártó mexikói cég, a Polybion együttműködéséből.

Továbbra sem lehet tudni, mi okozhatta a szennyezést és a halpusztulást a Kaposon

2024. október 28. 13:12
A horgászati tilalom visszavonásig érvényes, és jelenleg is tart.
 
A Magyar Cukor Zrt. hűtőtavaiban történt halpusztulás kapcsán október 2-án elrendelt másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget október 24-én 18 órakor a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Ddvizig) megszüntette.