Legalább 1400 magyart érint Európa harmadik legnagyobb utazási irodájának csődje

2024. június 12. 16:16
Mintegy 65 ezer utas tartózkodott külföldön az FTI Touristik fizetésképtelenségének bejelentésekor. Európa harmadik legnagyobb utazásszervezőjének csődje olaszországi, horvátországi, szlovéniai, törökországi és kubai nyaralást lefoglaló magyarokat is érint. A versenytársak újraosztják a piacot.
Legalább 1400 magyart érint Európa harmadik legnagyobb utazási irodájának csődje
Az első, még nem teljes körű felmérés szerint mintegy 1400 magyar utast érint a fizetésképtelenségét hétfőn bejelentő német FTI Touristik csődje – közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől kapott információkra hivatkozva a Turizmus.com.
FTI
Fotó: Hans Lucas via AFP
A hazai irodák eddigi visszajelzései alapján felvázolt létszám még nőhet, azaz lehet, hogy valójában még több magyar utazási terveit írja át az FTI Touristik csődje, a szakmai szervezetnél ugyanis azt hangsúlyozták, hogy a felmérés nem teljes körű.
 
Az egyik legnagyobb magyarországi utazásközvető cég, a Gruber Travel féltucatnyi foglalását törölték a német utazásszervező fizetésképtelensége miatt.
 
Az utak június végén, július elején, illetve decemberben lettek volna esedékesek. 
 
„Az FTI rendszerint az indulás előtt három héttel inkasszál, a távol eső indulási időpontok miatt ez nálunk nem történt meg – nyilatkozta a szakmai portálnak Gruber Csaba tulajdonos-ügyvezető, hozzátéve, hogy már megkezdték az utak más, magyar vagy külföldi utazásszervező útjaira való átfoglalását. 
Az FTI évente több százezer német és egyéb nációjú turistát utaztatott Görögországba
 
Kevésbé volt szerencsés a Delta Reisen, amelynek csak június végéig 25-30 foglalásukat érinti a csőd.
 
Egyelőre csupán részinformációik vannak az iroda ügyvezetője, Kovács Katalin tájékoztatása szerint. Szerdáig a június 4–10. közötti indulások törléséről értesítették őket írásban, ez az esetükben 10 foglalást jelent. A Delta Reisen veszteséglistája azonban ennél jóval hosszabb, a nyári szezonban minden hónapban 20-30 foglalást érint. 
 
Klasszikus nyári utakról, zömében törökországi vagy más, egzotikus úti célra induló nyaralásokról van szó – derül ki az írásból. Hogy utasaik visszakapják-e a befizetett összeget, csak hónapok múlva fog kiderülni.
 
Az gyorsan kiderült, hogy az érintett irodák utasai világszerte utazni akarnak, ezért több tízezer ember tervezi most újra a nyaralását Európában,hatalmas kereslet jelent meg az utazási piacon.
 
Előfordul, hogy akcióval, kedvezményekkel ösztönzik az utasokat és az irodákat az átfoglalásokra, a német utazási piac kiemelt jelentőségű Európában is – derül ki az írásból, ahol részleteket közölnek a kialakult nemzetközi helyzetről.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az óraátállítás miatt változik a MÁV és a Volánbusz menetrendje is

2023. október 27. 13:49
Mutatjuk a főbb járatváltozásokat, és hogy hol lehet tájékozódni ez ügyben.
 
Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. A MÁV-csoport közleménye szerint az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Az óraátállítás a Volánbusz alábbi járatait is érinti, azonban a HÉV menetrendje nem módosul.

Elindul a bulivillamos, újranyit a Merlin Színház – így ünnepli Budapest a 150. születésnapját

2023. október 17. 16:09
A 150 éves Budapest igazi meglepetéssel készül a városlakóknak. Tizenkét év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát, elindul a bulivillamos és új sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között.