Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

2019. május 15. 07:46
A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.
Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

 

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsav bevitele, amelynek több egészségügyi hatása is lehet.

A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését.

A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget (ADI: 3,7 mg/ttkg/nap), illetve a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

A Nébih – a lakosság egészségének megóvása érdekében – az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg
  • felhasználás előtt a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például sóska vagy spenót, forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsav-tartalmukat
  • törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsav tartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Felkerült az új élelmiszerek listájára a pasztőrözött Akkermansia muciniphil

2022. március 10. 08:11
Megjelent a Bizottság (EU) 2022/168 végrehajtási rendelete a pasztőrözött Akkermansia muciniphila (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

Nőtt a helyi termékek kereslete

2020. június 16. 07:33
A járvány alatt egyértelművé vált, mekkora szükség van a termelőtől az asztalig tartó élelmiszer-ellátási lánc lerövidítésére. A koncepció meghonosításán évek óta dolgozik a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ. Az elméletről és gyakorlati megvalósításáról Hajdú Zoltánnal, a központ vezetőjével beszélgetett tudósítónk.