Lejárt a többkörös állásinterjúk ideje

2021. augusztus 09. 09:00
A harmadik forduló után a jelölt már elveszítheti a lelkesedését
Lejárt a többkörös állásinterjúk ideje

A nagyvállalatok munkaerő toborzási eljárása során bevett, hogy többkörös állásinterjúkat tartanak, az első két-három rostán való sikeres szereplés még motiváló lehet, de a negyedik vagy az ötödik már elveheti a munkavállaló kedvét az újabb procedúrától, és a cégek elveszíthetik a legkiválóbb jelölteket – írja a Business Insider nyomán a Világgazdaság.

A lelkesedés leginkább a második interjúra való megérkezéskor látható a jelölteken,

ekkor még az önbizalmuk is a helyén van, hiszen úgy érzik, ők a kiválasztottak, akiket érdemesnek tartottak egy újabb meghallgatásra. 

A harmadik kör alatt is fennmarad az érdeklődés, a leendő kollégák ekkor már számítanak az ajánlattételre, azonban

vannak olyan cégek, amelyek véget nem érő interjúdömpinget tartanak.

Amikor már a sokadik interjúra kerülne sor, joggal merülhet fel a munkavállalóban, hogy van-e értelme.

A Business Insider cikke Mike Conley, egy 49 éves amerikai szoftverfejlesztési menedzser példáján keresztül szemléltette a jelenséget.

Öt cég jelezte, hogy a koronavírus miatt el kell halasztaniuk a felvételét, ám ezt csak az utolsó körben közölték vele, három vállalat még több meghallgatást szeretett volna, majd a legesélyesebbnek tűnő pozíciónál kapott egy e-mailt a HR-től a hatodik fordulóra.

Megkérdezte, hogy várható-e még több kör, amire azt a választ kapta, hogy nem tudják – ekkor fogyott el a türelme.

Mike a LinkedInen osztotta meg tapasztalatait. Közel három millióan olvasták a bejegyzést, és kiderült, hogy mások is hasonló cipőben járnak.

Főként a technológiai, a pénzügyi és az energiaszektorban jellemzőek az interjú maratonok. Ennek hátterében főként az áll, hogy

a cégek is szeretnének biztosra menni, ugyanis rendkívül költséges nekik az új munkaerő felvétele és betanítási ideje, különösen ha a dolgozó tovább áll,

profitot nem termel, de a megszerzett tudást és tapasztalatot átviheti. Az interjú fordulókat ezért arra használják, hogy minél több információt megszerezzenek a jelöltekről, ellenőrizzék a referenciákat, és megbizonyosodjanak arról, hogy elég elhivatottak a munka iránt.

A többkörös interjúk körülményességét a HR-es szakemberek is észlelték, ezért

a toborzás elindult az egyszerűsítés irányába.

A Google-hoz például nagyon nehéz bekerülni, a jelölteknek tucatnyi rostán kell átmenniük, hogy megkaphassák az állást. A cégnél már a négy interjú is csökkentésnek tekinthető, de úgy néz ki, ennek ellenére is sikerül mellényúlni.

Forrás: Világgazdaság / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szijjártó Péter kitüntette a Denso magyar leányvállalatának japán vezetőjét

2019. november 06. 14:43
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióban Takeucsi Kacuhikónak, a Denso Corporation dízelinjektorokat gyártó üzletága vezető tisztségviselőjének.

A százmilliós adatvédelmi bírság tanulságai

2020. július 27. 08:19
A személyes adatok védelmét szabályozó Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 83. cikke akár milliárdos bírságok kiszabását is lehetővé teszi. Ez idáig azonban jelentős mértékű adatvédelmi bírság kiszabására Európában alacsony, bár egyre növekvő számban került sor. Magyarországon az első százmilliós nagyságrendű büntetést a felügyeleti hatóság 2020. május 18. napján szabta ki, s ezzel új fejezet nyílt az adatvédelem történetében. Az alábbiakban az ügy tanulságait mutatjuk be: