Luxuscikk lett a hal

2023. október 06. 14:18
Már megkezdődött a roham a karácsonyi filézett halért. Aki nem rendel időben, már nem tudja közvetlen karácsony előtt hazavinni a tisztított halat. A kényelemért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, az élőhal 10 százalékkal drágult: ha tisztítva, filézve kérjük, 2600 forint kilója. Három év alatt duplájára drágult a hal.
Luxuscikk lett a hal
Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, aki most rendel filézett, tisztított halat a Szegedfish Kft.-nél, az december elejei átvételre számítson. A szegedi halgazdaság halfeldolgozó üzemének kapacitásai végesek, és mivel mindenki a lehető legfrissebb halból szeretné elkészíteni a karácsonyi ünnepi menüt, ezért az ünnephez legközelebbi időpontok telnek be legkorábban. Élő hallal viszont folyamatosan, előzetes megrendelés nélkül december 23-ig ki tudják szolgálni a vevőket.
 
Szeged halgazdasága, a Szegedfish Kft. cég évtizedek óta működteti halfeldolgozó üzemét, amelynek megépítését a piaci igények, vásárlási szokások változásai is kikényszerítettek. Egyre kevesebben vásárolnak élő halat. A szegediek és Szeged környékiek már megszokták, hogy jó előre meg kell rendelni a filézett halat. Előfordul, hogy karácsonyra már június közepén beérkezik az első megrendelés, november közepére a teljes kapacitást lekötik és december elején betelik a rendelési naptár.
 
Mivel a halfogyasztás Magyarországon szezonális, a karácsonyi ünnephez köthető, a halgazdaságban az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom harmadát, ami körülbelül 300-350 tonna halat jelent. A legtöbben a pontyot viszik, ez az összes forgalom 70 százalékát teszi ki.
 
Sztanó János, a halgazdaság igazgatója elmondta, már elkezdték összeírni a rendeléseket, december 23-tól visszafelé töltik be a naptárat, hiszen mindenki frissen szeretné megfőzni a karácsonyi halászlevet, vagy megsütni a pontyot. Az elmúlt három évben kétszeresére drágult a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója. A tisztítás további 300, a patkóra vágás 350, a filézés pedig 400 forinttal drágítja kilónként a pontyot. Így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.
 
Több oka is volt az elkerülhetetlen áremelekdésnek. A 2082 hektárnyi tófelületről körülbelül 200 ezer köbméter víz párolog el naponta, amit pótolni kell. Ennek energiaköltsége óriási. A magas hőmérséklet miatt a halak étvágya sokkal gyengébb, kevesebbet esznek, etetéseket kell kihagyni. Emiatt a súlygyarapodás lényegesen kisebb, mint amit elvárnak, ez pedig jelentős kiesést okoz a gazdálkodásban. A szakember szerint az előállítás költsége 30-35 százalékkal növekszik. Minden összefügg mindennel és a végén rajtunk, a vevőkön csattan az ostor.
 
forrás:agrotrend.hu / delmagyar.hu

Kapcsolódó cikkek

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

2023. december 01. 14:15
A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson – derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.