Luxuscikk lett a hal

2023. október 06. 14:18
Már megkezdődött a roham a karácsonyi filézett halért. Aki nem rendel időben, már nem tudja közvetlen karácsony előtt hazavinni a tisztított halat. A kényelemért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, az élőhal 10 százalékkal drágult: ha tisztítva, filézve kérjük, 2600 forint kilója. Három év alatt duplájára drágult a hal.
Luxuscikk lett a hal
Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, aki most rendel filézett, tisztított halat a Szegedfish Kft.-nél, az december elejei átvételre számítson. A szegedi halgazdaság halfeldolgozó üzemének kapacitásai végesek, és mivel mindenki a lehető legfrissebb halból szeretné elkészíteni a karácsonyi ünnepi menüt, ezért az ünnephez legközelebbi időpontok telnek be legkorábban. Élő hallal viszont folyamatosan, előzetes megrendelés nélkül december 23-ig ki tudják szolgálni a vevőket.
 
Szeged halgazdasága, a Szegedfish Kft. cég évtizedek óta működteti halfeldolgozó üzemét, amelynek megépítését a piaci igények, vásárlási szokások változásai is kikényszerítettek. Egyre kevesebben vásárolnak élő halat. A szegediek és Szeged környékiek már megszokták, hogy jó előre meg kell rendelni a filézett halat. Előfordul, hogy karácsonyra már június közepén beérkezik az első megrendelés, november közepére a teljes kapacitást lekötik és december elején betelik a rendelési naptár.
 
Mivel a halfogyasztás Magyarországon szezonális, a karácsonyi ünnephez köthető, a halgazdaságban az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom harmadát, ami körülbelül 300-350 tonna halat jelent. A legtöbben a pontyot viszik, ez az összes forgalom 70 százalékát teszi ki.
 
Sztanó János, a halgazdaság igazgatója elmondta, már elkezdték összeírni a rendeléseket, december 23-tól visszafelé töltik be a naptárat, hiszen mindenki frissen szeretné megfőzni a karácsonyi halászlevet, vagy megsütni a pontyot. Az elmúlt három évben kétszeresére drágult a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója. A tisztítás további 300, a patkóra vágás 350, a filézés pedig 400 forinttal drágítja kilónként a pontyot. Így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.
 
Több oka is volt az elkerülhetetlen áremelekdésnek. A 2082 hektárnyi tófelületről körülbelül 200 ezer köbméter víz párolog el naponta, amit pótolni kell. Ennek energiaköltsége óriási. A magas hőmérséklet miatt a halak étvágya sokkal gyengébb, kevesebbet esznek, etetéseket kell kihagyni. Emiatt a súlygyarapodás lényegesen kisebb, mint amit elvárnak, ez pedig jelentős kiesést okoz a gazdálkodásban. A szakember szerint az előállítás költsége 30-35 százalékkal növekszik. Minden összefügg mindennel és a végén rajtunk, a vevőkön csattan az ostor.
 
forrás:agrotrend.hu / delmagyar.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország: előrébb tartanak a szamócaállományok a meleg tavasz miatt

2024. április 08. 16:25
Egy átlagos évet követően a szokásosnál egy héttel korábban, április közepe táján indulhat a hazai szamócaszezon. 

Az Agrárminisztérium elkötelezett a kistermelők támogatása mellett

2023. május 02. 11:14
Az Agrárminisztérium (AM) újabb 8 milliárd forint mezőgazdasági kisüzemet segítő támogatásról döntött a napokban – mondta Nagy István agrárminiszter a 24. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon április 29.-én, szombaton.
 
A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt időszakban tovább nőtt a kistermelői, kézműves tejtermékek népszerűsége, a vásárlók pedig egyre tudatosabbak.