Madárinfluenza tizedeli a darvakat

2023. november 17. 16:17
Erőteljesen terjed a vándorló vízimadarak állományaiban a madárinfluenza, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményt adott ki. A vándorló vízimadarak őszi vonulása a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.
Madárinfluenza tizedeli a darvakat
A vízimadarak vonulása javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést.
Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd.
 
A járvány megelőzése és hazánk baromfiállományának védelme közös feladatunk, amelyet csak együtt valósíthatunk meg. A védekezéshez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:
 
Ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost.
 
agrotrend.hu / delmagyar.hu

Kapcsolódó cikkek

Szelíd növényvédelem a kiskertekben – Szakmai nap Győrben

2024. február 15. 17:40
A szakmai előadásokon sok új ismeretet szerezhetnek az érdeklődők.
 
Időpont: 2024. február 20. (kedd) 13 óra
Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr, Szent István út 10/A

Továbbra sem tiltották be a leginkább környezetszennyező bányászati technológiát

2023. január 30. 13:03
Bár a 2000-ben történt tiszai cianidszennyezés után tíz évvel az Európai Parlament több mint 90 százalékos többséggel elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát, az Európai Bizottság nem tett eleget a felszólításnak, így még mindig használható a módszer, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetpusztító - hangsúlyozta Áder János korábbi köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című mai műsorában.