Magával ragadó látvány a Villányi borvidék ékszerdoboza

2024. július 11. 18:56
 
Villánykövesd pincesora az ország egyik leglátványosabb műemlékegyüttese.
Magával ragadó látvány a Villányi borvidék ékszerdoboza
Villánykövesd Baranya vármegyében, Villánytól alig négy kilométerre, a Fekete-hegy keleti lábánál fekvő település. Villánykövesd a Villányi borvidék és a Villány-Siklósi Borút tagja, nevét az ott eredő, és onnan Villányra folyó patakról, a Kövesdről kapta.
 
Az alig kétszáz fős lélekszámú település csodálatos természeti környezetben fekszik, ezáltal minden ide látogatót ámulatba ejt. Villánykövesd nevezetessége, a háromszintes pincesor a turisták kedvenc helye, a festők és fotósok gyakori témája.
A pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, ami világviszonylatban is egyedülálló és magával ragadó szépségű.
 
A mintegy 70 épületből álló – közülük 1983 óta 57 műemléki védettséget élvező – háromszintes pincesor minden egyes épülete arról árulkodik, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt e vidéken.
 
A falu lakosságának zöme szőlőműveléssel, borászattal, falusi vendéglátással és szőlőoltvány termesztéssel foglalkozik, féltve őrizve az ősök hagyományait.
Györkő Zsombor pécsi hobbifotós a ragyogó nyári napsütésben látogatott el a Villányi borvidék ékszerdobozába, és hangulatos felvételeket készített a településről.
 
Tettem egy kis falusétát a gyönyörű Villánykövesden, ahol megnéztem a pincesort is – írta a fotókhoz fűzött bejegyzésében a Facebookon.
 
forrás:sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Új nagysebességű vasútvonalak köthetik össze Olaszországot és Németországot

2024. január 11. 18:30
Az olasz Trenitalia és a német Deutsche Bahn bejelentette, hogy új, közvetlen, határokon átnyúló vasútvonalat indítanak München és Milánó között. Ráadásul a tervek szerint Münchenből közvetlen vonat indul majd az olasz fővárosba, Rómába is.
 

Dupla arany csillagot kapott egy magyar gin a londoni gasztro Oscaron

2023. augusztus 14. 17:38
Kiemelkedő eredményt ért el, két arany csillagot kapott a Great Taste Awards-on a Zsolnay gin, amely a Zsolnay márka és a Búzavirág gin közös munkájának eredménye.
A nemzetközi, 400 tagból álló szakmai zsűri most találkozott először a Zsolnay magyar ginnel. Bár a bírákat nem befolyásolta a külalak, hiszen vakkóstoláson esett át a tétel, a világmárka és az ital készítői nagyon büszkék az elért eredményre.