Magyar tejfeldolgozó Algériában

2017. január 12. 07:48
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Algériában folytatat megbeszéléseket. Algéria jelenleg komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatoknak, különösen a mezőgazdaság terén. Látogatása során megállapodás született egy magyar tejfeldolgozó építéséről, és egy takarmányüzem kivitelezéséről is egyeztetnek, melyet további beruházások is követhetnek. A magyar vállalatok piaci terjeszkedését a márciusban nyíló magyar kereskedelmi képviselet és az Eximbank 270 millió dolláros hitelkerete fogja segíteni. Algériában 34 éve nem tett hivatalos látogatást magyar külügyminiszter–tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Algírból.

"Az észak-afrikai biztonsági helyzet abszolút, direkt és közvetlen, azonnali hatással van az európai biztonsági helyzetre, ezért Európának és benne Magyarországnak is az a határozott érdeke, hogy Észak-Afrikában béke és stabilitás legyen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki azt is kiemelte, hogy ha ez nem sikerül, az újabb bevándorlási nyomás formájában jelenik majd meg Európában.

Az észak-afrikai biztonsági helyzet abszolút, direkt és közvetlen, azonnali hatással van az európai biztonsági helyzetre, ezért Európának és benne Magyarországnak is az a határozott érdeke, hogy Észak-Afrikában béke és stabilitás legyen.

A miniszter fogalmazása szerint Algéria abszolúte partner a bevándorlási nyomás féken tartásában, s a két ország egyetért abban, hogy a bevándorlási nyomást a kiváltó okoknál kell kezelni, és az embereknek a segítséget a hazájukhoz közel kell biztosítani.

Szijjártó Péter tudatta: Magyarország intenzívebb párbeszédet sürget az Európai Unió és Algéria között, és szorgalmazza, hogy még februárban tartsák meg az unió és Algéria közötti társulási tanács következő ülését.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy jelentős gazdasági általalakulás zajlik Algériában, miután az energiahordozók ára csökkent, s eddig az ország bevételeinek nagy része ebből származott, például Algéria az EU ötödik legnagyobb gázszállítója. Aláhúzta, hogy a gazdasági struktúraváltás komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatoknak, különösen a mezőgazdaság terén, Algéria ugyanis szeretne profitálni a Magyarországon felhalmozott szaktudásból és technológiákból.

Magyar tejfeldolgozó Algériában

Szijjártó Péter elmondta, hogy látogatásán megállapodás született egy magyar tejfeldolgozó építéséről, és folyamatban van a megállapodás egy takarmányüzemről, melyet további beruházások is követhetnek. A magyar vállalatok piaci terjeszkedését a márciusban nyíló magyar kereskedelmi képviselet és az Eximbank 270 millió dolláros hitelkerete fogja segíteni - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy 2017 első felében várhatóan Magyarországra látogat az algériai miniszterelnök, és most sikerült véglegesíteni olyan oktatási, kulturális, sport- és ifjúsági megállapodásokat, melyeket Budapesten majd alá is írnak. Szijjártó Péter fontosnak tartotta kiemelni, hogy Magyarország 100 ösztöndíjas helyet biztosít a felsőoktatásban algériai egyetemistáknak, és már 87 algériai diák tanul Magyarországon ösztöndíjasként.

 

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

A klímaváltozás nagy vesztese lehet a magyar mezőgazdaság

2017. október 30. 10:27
A magyar mezőgazdaságra több szempontból is jelentős hatása lesz az éghajlatváltozásnak – hívta fel a figyelmet a G7 portál. Aszályosabb időben a termesztett növények termésátlaga jelentősen csökkenhet.

Sokkal kreatívabbak a mindfulness-szel dolgozó csapatok

2018. július 23. 13:55
A gyors munkatempó és a kreativitás alapvetően ellentmondanak egymásnak. Hektikus munkahelyeken gyakran fordul elő, hogy a munkavállalók automata üzemmódba kapcsolnak, vagy mindig ugyanolyan módon közelítik meg a munkát. Ha nem rendelkeznek idővel és térrel ahhoz, hogy új és okos ötleteket találjanak ki, akkor elzárkóznak a problémák újragondolásának lehetőségétől is, amelyekkel megoldhatnák a kialakult helyzeteket.