Magyarország Tortája 2024: a Mákvirág és a Zöld Málna diadala
2024. augusztus 01. 17:30
2024-ben Kovács Alfréd, váci cukrász nyerte el a Magyarország Tortája címet a lenyűgöző „Mákvirág” nevű alkotásával.
A torta a kíváncsiság és élvezet határvonalán egyensúlyozva hozza el az ízek varázsát. Az alkotó számára a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.

Az ízek harmóniája a fehércsokoládé krém lágy textúrájában és a fanyar fekete ribizli ízvilágában ölt testet, míg a mandulalisztes mákos piskótát a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye teszi tökéletessé. - fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen idén Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok győztek a „Zöld Málna” nevű tortájukkal. A torta színeivel és ízeivel varázsolja el a kóstolókat: a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, míg a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval, és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.

fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
A verseny háttere és tematikája
A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg ezt a rangos versenyt Szent István napja alkalmából, mely hazánk szimbolikus születésnapja. A verseny célja, hogy bemutassa a kedvelt magyar ízek és gyümölcsök varázsával készült tortákat, kizárólag kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagok felhasználásával.
A 2024-es versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdette meg a szakmai szervezet, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, amelyek jellegzetes, meghatározó ízeit a hazai szuperélelmiszerek alkotják, mint például:
• Bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder
• Gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles
• Zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya
• Olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró
Ezen kívül további felhasználásra javasolt alapanyagok közé tartoznak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

A Magyarország Tortája címért hat alkotás versenyzett. Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
A zsűrizés és eredmények
A verseny során a munkáknak minimum 40%-ban kellett tartalmazniuk felverteket vagy egyéb tésztarétegeket, így tisztelegve a magyar cukrászat hagyományainak. A zsűrizési folyamat három körből állt.

A második helyezett a Fodor Sándor által készített „Rigófütty” torta lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi alkotása végzett.

A torták kóstolása
Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik azokat.
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu
Kapcsolódó cikkek
Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány
2022. november 17. 11:55
A mai Kormányinfón (2022.11.16.) bejelentett turisztikai akcióterv hat pontját ismerteti lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) üdvözli az intézkedéscsomagot.
A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is – írja az MTÜ közleményében.
Kóstoljon bele a főúri ízekbe a Balatonon! – jön a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét
2024. május 21. 16:12
Vajon mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten május 27. és június 2. között 8 étterem különleges, korabeli recepteket felhasználó ételeket mutat be, melyeket egy sajtóúton előzetesen már lehetőségünk volt megkóstolni.