Magyarország vár: Érezze a természet ritmusát Szarvason!

2023. július 17. 16:31
Az ég felé kapaszkodó mocsárciprusok, az aranyló víztükör fölé boruló lombkoronák és a gazdag állatvilág teszi különlegessé a Holt-Körös vidékét, ahol könnyedén átvehetjük a természet békés ritmusát.
 
Magyarország vár: Érezze a természet ritmusát Szarvason!
Két keréken a gáton
A Tourinform Szarvas irodájában hasznos ötleteket és kiadványokat kaphatunk, valamint kerékpárokat is bérelhetünk a Körös árterének felfedezéséhez. A 16 és 36 kilométer közötti hosszúságú túrákon ki-ki saját tempójában ismerheti meg a Szarvast és Békésszentandrást lustán körbeölelő, elnevezése ellenére nagyon is élő Holt-Köröst (Kákafoki-holtág), amely hazánk ötödik legnagyobb állóvizeként ismert. Az egyik leglátványosabb körtúra a Körösvölgyi Állatpark, a Szarvasi Arborétum, valamint az Aranyosi- és Borza-holtág háborítatlan világát is érinti.
A Körösvölgyi Állatparkban – ahol szintén bérelhető kerékpár – a természetben a szemünk elől elrejtőző állatokat, vízimadarakat, bölényeket is megleshetünk az interaktív kiállítás mellett. Az itteni Jégmadár vízi tanösvény nyolc állomása túrakenuba vagy csónakba ülve önállóan is bebarangolható.
 
Magyarország kicsiben
Kötelező szarvasi látnivaló a Mini Magyarország interaktív makettpark: itt nemcsak csodálni lehet közel száz emblematikus hazai épület kicsinyített mását, hanem egyes attrakciókat gombnyomásra meg is szólaltathatunk, vagy éppen mozgásba hozhatjuk a vasúti és hajómodelleket.
Szomszédságában csodaösvénnyel, gyógynövénykerttel és egyéb attrakciókkal csábít a helyiek által csak Pepi-kertnek becézett arborétum. Tudta, hogy Szarvason van a történelmi Magyarország közepe? A helyet egy szélmalom formájú emlékmű jelöli a Holt-Körös partján.
 
Ki a vízre!
Ami máshol az elektromos roller, az Szarvason a túrakajak: a lassú folyású holtágon a Szarvasi Vízi Színház előtt és az ikonikus mocsári ciprusok árnyas lombja alatt evezhetünk végig, és a vadregényes kiságakat is bebarangolhatjuk a biztonságos vízieszközökkel, amelyeket a Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidő Clubnál lehet bérelni.
 
Választhatjuk a Boglár vagy a Katalin II. sétahajót is, az utóbbin tett kirándulást Demeter István hajóskapitány zamatos idegenvezetése teszi feledhetetlenné.
 
Színház a vízen: Látványos kulturális élményt kínál a Szarvasi Vízi Színház, amelynek színpadát a holtágra, cölöpökre építették. Az augusztus 21-ig megtartott előadások egy része ingyenesen látogatható, július 13–26. között a Cervinus Művészeti Fesztivál zajlik.
 
Munkácsy Most: A Tessedik Sámuel Múzeum exkluzív tárlatán a festőóriás eddig még nem látott alkotásai is megtekinthetők.
 
forrás: turizmus.com
 

Kapcsolódó cikkek

A büki fürdőben tavalyi árakkal és fejlesztésekkel várják a vendégeket 2024-ben

2024. január 08. 16:21
A sikeres 2023-as év után idén újabb fejlesztésekkel és befagyasztott árakkal várja a vendégeket a Bükfürdő Thermal & Spa.
A Bükfürdő Thermal & Spa tavaly 570 ezer vendéget fogadott, amely 2019 óta az első kiegyensúlyozott gazdálkodási évük volt – tájékoztatta lapunkat Gajda Tibor, a társaság igazgatósági elnöke, megbízott vezérigazgató.

Idén is több mint 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

2024. május 21. 16:04
Képzeljen el egy mezőt, ahol egymás mellett és mögött tömött oszlopokban sorakozik közel 8000 darab 200 literes szemeteszsák! A bennük tárolt mennyiség több mint 1500 köbméter szemetet jelent – ennyit gyűjtött össze március 21. és április 22. között több száz önkéntes a magyarországi erdőkben.