Magyarország vár: Görbeország kihagyhatatlan kincsei

2023. január 03. 14:02
Mikszáth Kálmán nevezte Görbeországnak a Cserhát vidékét. Ha végigtekintünk a tájon, rögtön megértjük, honnan a név. A szelíd lankák, a kanyargó erdei ösvények és a palócok furfangos észjárása Görbeország igazi arca.
A Börzsöny és a Mátra között szerényen meghúzódó Cserhát minden évszakban elbűvölő, de késő ősszel, télen mutatja meg az igazi szépségét. Lenyűgöző látvány, ahogy fagyos reggeleken a köd és a zúzmara beborítja a tájat, a településeket. Hollókő, Buják bizonyára mindenkinek ismerősen hangzik, de a Cserhát kincseinek ezek csak a töredékei.
Magyarország vár: Görbeország kihagyhatatlan kincsei
Aktív kikapcsolódás
Az Alsópetényi Kilátókör a 18. századi kastélyairól nevezetes Alsópetényből indul és oda is érkezik. 10 kilométeres gyalogtúra, amelynek csak az első szakasza jelent némi kihívást.
 
A településen látogatható a szépen felújított Prónay-kastély, betérhetünk rózsát szagolni és rózsás finomságokat kóstolni a Rózsavilágba, megtekinthetjük a templom mellett a Werbőczy-gúlát, amely a Hármaskönyv szerzőjének állít emléket.
 
A világ tetején
Gyalog vagy kerékpárral bejárva a Cserhátot, álljunk meg egy-egy kilátópontnál, hogy a magasból is megcsodálhassuk a tájat. Néhány hely, ahonnan madártávlatból tekinthetünk a tájra: Alsópetény mellett a Prónay-kilátóból, Hollókő és Felsőtold között a Kéz-kilátóból, edzettebbeknek a mesébe illő Sasbérci-kilátóból vagy a közeli Boszorkány-kő szikláról, a vulkáni csúcsra épült Szanda várából.
 
Élmények gyerekekkel
Mi lenne, ha beneveznénk egy 17 millió éves időutazásra, és megnéznénk egy vulkáni katasztrófa következményeit? Mi lehet izgalmasabb egy gyereknek, mint őslények lábnyomait, cápafogakat kutatni, kalandtúrára indulni, a lombkoronában kalandozni?
 
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelemi Terület még ennél is több izgalmas programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 
Spiritualitás
Szakrális helyek sokasága vár errefelé, itt halad át a Mária út és a Gyöngyök útja. Palócföld leghíresebb zarándokhelye a Mátraverebély melletti Szentkút.
 
Egykoron itt jelent meg a néma pásztorfiúnak a Szűzanya, és fakasztott gyógyító forrást, hogy a fiú újra megszólaljon. Kőrösi Csoma Sándor emlékét őrzi Tar községben a Buddha Park, Garáb nevezetessége a Samsara, a világ legnagyobb hangtálja.
 
Madách és Mikszáth nyomában
A Palóc út öt tematikus útvonalából kettő halad át a Cserháton. Ebből az egyik Mikszáth egykori otthonától, Horpácsról indul és Vanyarcig, a „Madách-hársfáig” tart.
 
Közben érintjük azokat a településeket, amelyek a két nagy alkotó életében meghatározóak voltak ezen a vidéken.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Elmarad a szombati Balaton-átúszás

2024. július 18. 15:02
Nem lehet megtartani a szombatra tervezett Balaton-átúszást az eredeti időpontban – jelentették be az időjárás-előrejelzésre hivatkozva a verseny szervezői csütörtökön.
 
A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – nem tartják mega 42. Lidl Balaton-átúszást július 20-án, azaz most szombaton – tájékoztattak a verseny szervezői.

Budapestről expressz buszjárat viszi a fesztiválozókat a Művészetek Völgyére

2024. július 18. 16:04
Közvetlen expressz autóbuszjáratokat indít a Volánbusz Zrt. Budapest és Kapolcs között július 19. és 29. között a 33. Művészetek Völgye fesztiválra – tájékoztatott a társaság.