Magyarország vár: Mire jó a Kneipp-kúra?

2022. december 16. 11:32
Nagyszüleink, amikor megbetegedtek, hideg-meleg vizes lábfürdőt vettek. Aligha tudták, hogy éppen Kneipp-kúrán vannak!
A Kneipp-kúra történetét kezdhetnénk úgy is, akár egy mesét. Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény bajor házaspár, akinek fia született. A kis Sebastian Kneipp okos volt, így eljutott odáig, hogy elvégezte a teológiát. Ám mire pappá szentelték, a sok nélkülözésbe belebetegedett, a 19. század halálos kórja, a tbc támadta meg a tüdejét. Már lemondtak róla, amikor kezébe került egy könyv a hideg víz gyógyító erejéről. Minden nap megmártózott a Duna jeges vizében, és láss csodát, meggyógyult!
Magyarország vár: Mire jó a Kneipp-kúra?
Hogy másoknak is segíteni tudjon, a vízkúrát egy teljes életmódprogrammá fejlesztette, ahol a hangsúly a megelőzésen van. A vízkezelést növényi alapú gyógytermékekkel, mozgásterápiával, egészséges étkezéssel egészítette ki. Terápiájának ötödik pillére a testi-lelki egyensúly megteremtése. Máig fennmaradt gyógynövényes receptjei alapján teákat, krémeket készítenek. Meglátása szerint az egészséges étkezés „legyen egyszerű, jó, tápláló és olcsó”, készüljön hazai alapanyagokból.
 
Ám nemcsak a vízkúra fűződik a nevéhez, hanem a Kneipp-ösvény is. Előírta, hogy a betegek nyáron mezítláb járkáljanak a harmatos fűben vagy a patak hideg vizében. A hideg víz és a meleg levegő váltakozása igen jót tesz az érrendszernek.
 
De mit tehetünk ilyenkor télen? Egyrészt számos hazai fürdőben találunk Kneipp-taposómedencét. Ezek hideg, illetve meleg vízzel vannak töltve, amelyekben felváltva kell sétálni. A hatást még fokozzák a medencék alján elhelyezett kerek kövek. Másrészt kipróbálhatjuk a Kneipp-száraztaposót is, ahol eltérő méretű kövek, kavicsok, fenyőkéreg, toboz, homok alkotta felületeken sétálhatunk. Természetesen mezítláb!
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Brutális dugóra kell készülni szombaton az M0-s és az M7-es térségében

2023. október 26. 09:53
Az M0–M7 csomópontban az október elején megkezdett burkolatfelújítási munkálatok folytatásaként 2023. október 28-án, szombaton egy napra újabb csomóponti ágat zárnak le a forgalom elől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei, akik figyelmeztetnek: a térségben sebességkorlátozásra és megnövekedett menetidőre számíthatnak a közlekedők.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

2023. május 30. 12:59
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.
Az erdőgazdaság főleg Veszprém vármegye területén végzi gazdálkodási tevékenységét.