Már biztonsági hálóval kell védeni az olívaolajat az angliai boltokban!

2024. július 04. 18:09
A szárazság és a forróság tavaly felére csökkentette a termést.
Már biztonsági hálóval kell védeni az olívaolajat az angliai boltokban!
A brit szupermarketek többféle módszert kipróbálnak a bolti lopások megakadályozására, most egy olvasó számolt be az X közösségi oldalon arról, hogy a Tesco egyik üzletében hálóval és riasztóval látták el az olívaolajos palackokat.
 
Az olívaolaj védelme nem meglepő, mert 2021 januárja óta 110,5 százalékkal drágult az Egyesült Királyságban, és hasonló a helyzet a termelő mediterrán országokban is, ahol a szárazság és a forróság tavaly felére csökkentette a termést.
 
Spanyolországban annyira megdrágult az olívaolaj, hogy a kormány július 1-jétől átsorolta az alapvető élelmiszerek közé, és ideiglenesen áfamentessé tette. Ráadásul nemrégiben az olívaolaj lett Spanyolország legtöbbet lopott terméke.
 
A kedvezőtlen időjárás mellett egy Xylella Fastidiosa nevű baktériumfertőzés is megtámadta a spanyol ültetvényeket, több száz éves fákat is kipusztítva.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismered a világ legkisebb gabonáját?

2024. június 14. 18:48
Robbanásszerűen nő iránta a kereslet.
 
Egyre népszerűbbé válik az élelmiszertermelési kihívások elé néző világban az Etiópiában és Eritreában őshonos teff (Eragrostis tef), a perjefélék családjába (Poaceae) tartozó gabonanövény. Bár a magja nagyon apró, de tápanyagban rendkívül gazdag. Őshazájában a lisztjéből készítik a fő élelemforrást, az indzserát, ami egy kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező palacsintaszerű, szivacsos szerkezetű kenyérféle, enyhén erjesztett tésztával.

Osztrák erdész: Ez a törvény tönkreteszi a gazdákat!

2024. július 19. 16:03
Az élőhely/természet-helyreállítási törvény tönkreteszi a gazdákat, megalkotói pedig nem a klíma védelmében, hanem az ellen dolgoznak.