Már most érdemes tervezni: várhatóan ilyen telünk lesz

2024. augusztus 29. 12:24
Az idei telet gyenge La Niña fázis jellemzi majd, ami jelentősen befolyásolja a globális időjárási mintázatokat.
Már most érdemes tervezni: várhatóan ilyen telünk lesz
A Severe Weather Europe nevű időjárási szakblog áttekintette a legfejlettebb modellek hosszú távú előrejelzéseit, és összevetette azokat a nagy meteorológiai rendszerek által mutatott képpel. Arra jutott, hogy a 2024–25-ös telet gyenge La Niña fázis jellemzi majd, ami jelentősen befolyásolja a globális időjárási mintázatokat, különösen Észak-Amerikában és Európában.
 
A La Niña-jelenség során a Csendes-óceán trópusi övezetében lehűl a tenger felszíne, ami különböző légköri jelenségeket indít el: a keletről nyugatra fújó szelek erősebbé válnak, és a hűvösebb vízpárát is nyugat felé tolják, aminek a következménye Európában hidegebb időjárás és több csapadék lehet, Dél-Amerikában pedig aszály.
 
A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) szerint a La Niñához köthető azoknak a magas és alacsony nyomású légtömegeknek a mozgása, amelyek az időjárást alakító poláris futóáramlatot is befolyásolják: azt a vékony sávot a felső légkörben, ahol több száz kilométer/órával áramlik a levegő.
 
A Csendes-óceán északi része fölött kialakuló nagy nyomású rendszer az Egyesült Államok déli részén keresztül egészen Nyugat- és Közép-Európáig elér, ami északra tolja a poláris futóáramlatot, így a megszokottnál hidegebb időjárás, valamint számottevő havazás csak az USA északi részén, Kanadában, valamint Oroszországban és Skandinávia egy részén várható.
 
A Severe Weather Europe a sarki örvény szerepéről azt mondta, a tél első felében az is gyengébb lesz a szokásosnál, ami zavarosabb időjárási mintázatokat eredményezhet, mivel lehetővé teszi a hideg levegőnek, hogy a sarkvidéki területekről alacsonyabb szélességi körökbe áramoljon, ami Észak-Amerika és Európa több részén hidegbetöréseket okozhat. Összefoglalva, az enyhe, száraz telet rövidebb intenzív hideg időszakok zavarhatják meg.
 
Forrás: agroinform.hu/qubit.hu

Kapcsolódó cikkek

100 millió eurót kap öt uniós ország. Mennyi jut a magyar termelőknek?

2023. június 28. 15:55
Az uniós tagállamok mezőgazdaságért felelős minisztereinek tanácskozása keretében adott nyilatkozatában Nagy István elmondta: a bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként a magyar gazdák 15,93 millió eurót kapnak, hogy a raktározási költségeiket és az eladatlan készleteik miatt elszenvedett káraikat mérsékelni tudják.

VÁRNAK VAS VÁRMEGYE CSODÁLATOS ERDŐI

2023. március 21. 13:16
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben közel 14 millió facsemetét ültetett el és több mint 135 ezer kilogramm makkot illetve fenyőmagot használt fel az erdők megújítása és gyarapítása során, valamint 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyeknél – a hiedelem szerint – találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.