Még van lehetőség jelentkezni a TalentA programra!

2023. április 05. 12:41
2023-ban a Magyar Női Unió és a CORTEVA együttműködésével másodszorra indul el a TalentA Program, amely egy komplex, innovatív képzési és támogatási Program, melynek elsődleges célja a termelők és a fogyasztók életminőségének javítása, fenntartva ezt a folyamatot az eljövendő generáció számára.
A Program a Corteva 2030-as fenntarthatósági céljainak része, melynek egyik kiemelt eleme a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és ösztöndíj programmal való támogatása.
Még van lehetőség jelentkezni a TalentA programra!
Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Női Unió (MNU) elnöke a programmal kapcsolatban úgy fogalmazott: időszerű, hogy a vidéki nő képe, a vidéki élet fontossága, hozzáadott értéke jelentősen megváltozzon.
Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Női Unió (MNU) elnöke
Az egész ágazat paradigmaváltozás előtt és alatt áll, ezért az MNU-nak civil szervezetként fontos, hogy kivegye részét a szemléletformáláson túl a tényleges támogatások felkutatásában és a célcsoport felé való eljuttatásában.
 
A városban élőket a vidéki élet, az agráriumban tevékenykedő nők jelentős százaléka szolgálja ki. Legyen szó az asztalra kerülő zöldségekről, a húsvéti sonkáról, bárányról, borról vagy akár az agrár turizmusról - biztos, hogy a vállalkozások mögött nagy számban találunk női gazdákat. Azt is hozzátette, ezen a területen is generáció váltásra van szükség, ehhez minden eszközzel vonzóvá kell tennünk az agrár-vállalkozást, mint lét- és megélhetési formát. Felelősek vagyunk egymásért, a következő generáció jövőjéért, a földért.
A mezőgazdaságot és a területen dolgozó nőket vissza kell helyeznünk az őket megillető helyre.
 
Ehhez járul hozzá képzéssel, naprakész ismeretekkel, új módszerekkel, környezettudatos hozzáállással és anyagi támogatással az olyan kezdeményezés, mint a Corteva által indított TalentA Program. Jó lenne minél több hazai cégnek is felismerni az ebben rejlő potenciált, hiszen amit rövid távon adunk, azt hosszú távon megsokszorozva kapjuk vissza.
 
A programra 2023 április 10.-ig még van lehetőségük jelentkeznie az érdeklődőknek, a https://talentahu.org/jelentkezes felületen leadott, hiánytalanul kitöltött jelentkezési lappal.  
 
A képzés végén azok a résztvevők, akik sikeresen teljesítik a kétlépcsős programot, és projektötleteik összhangban vannak a Corteva Agriscience 2030 fenntarthatósági céljaival, lehetőségük van pályázni a megadott támogatásokra. Ilyen például a világ egyes részein tapasztalható éhínség csökkentése, a közösségek élelmezésbiztonságának fejlesztése, az ivóvíz minőségének és hozzáférhetőségének javítása valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem.
 
A teljes támogatási összeg idén is bruttó 3.250.000 forint, melyet nyertes projekt között osztanak fel, az első helyezett bruttó 1.500.000 Ft a második helyezett bruttó 1.000.000 Ft a harmadik helyezett bruttó 750.000 Ft díjazásban részesül.
 
A szakértői bizottság által elbírált pályázatok 2023 őszén kerülnek bemutatásra a program zárásaként megrendezett díjátadó eseményen .A nyertes projektek egy 6 alkalmas mentoráláson vesznek részt, melynek keretében segítséget kapnak a szakmai kérdésekben és támogatják a projektjük elindulását. 
 
2021-ben indult
Magyarországon 2021 novemberében indult el először a Program: az első, online oktatási szakasz során az ország 17 megyéjéből jelentkező 29 női gazdálkodó 17 online előadáson vett részt, melynek során elsősorban a vezetői készségeik, vállalkozási, pénzügyi és mezőgazdasági ismereteik területén neves szakemberek támogatásával bővíthették tudásukat. A Programot húszan végezték el sikeresen, így egyrészt oklevélben részesültek, másrészt mezőgazdasági projektötletükkel pályázhattak a mikroprojekt versenyre. A Szakértői Bizottság által kiválasztott legjobb három pályamű összesen bruttó 3 250 000 forint díjazásban részesült, emellett az első három helyezett projektjük megvalósításának támogatására egy 6 alkalmas mentorálást vehetett igénybe.
 
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/mnu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország tízezer tonna gabona Afrikába szállítását finanszírozza Ukrajnából (videó)

2023. január 11. 11:32
Magyarország tízezer tonna gabona Afrikába szállítását finanszírozza mintegy 3,5 millió dollár értékben Ukrajnából a globális élelmezési válság megoldását célzó erőfeszítések keretében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután kongói kollégáját fogadta Budapesten.
 
A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Christophe Lutundula Apala Pen'Apalával közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy bár a két ország között jelentős a földrajzi távolság, a globális biztonsági fenyegetések mindkét felet érintik. Erre példaként hozta fel az ukrajnai háború negatív hatásait, így az élelmezési krízist is, amely leginkább Afrikát sújtja. Illetve közölte, hogy hazánk a globális felelősségvállalás keretében tízezer tonna gabona Afrikába szállítását finanszírozza Ukrajnából, mintegy 3,5 millió dollár értékben.

Merre tart a magyar tarka? - Mi vár a hazai állattartókra a következő években?

2023. augusztus 16. 15:32
Hogyan változik az állattartás uniós és hazai szabályozása? Milyen lehetőségei vannak a magyar tejágazatnak a gyorsan változó gazdasági környezet és a tejhelyettesítő termékek szorításában? Mit eredményez az antibiotikum-használat szigorítása? Ezekről mind szó esett Bonyhádon, a „MillFood” XXI. Tarka Fesztivál keretében megtartott 25. országos agrárfórumon.