Megállíthatatlanul pusztulnak a kőrisek hazánkban – egyelőre nincs megoldás

2024. május 15. 16:13
A fertőzés mértéke megkérdőjelezi a kőrisállományaink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását.
 
Egyelőre nincs gyógyír a kőrispusztulásra, gyors terjedése miatt jelenleg hazánkban és egész Európában az egyik legjelentősebb erdészeti probléma.
Megállíthatatlanul pusztulnak a kőrisek hazánkban – egyelőre nincs megoldás
A kőris a Bakony egyik gyakori fafajtája, ezért is nevezték el a Bakony legmagasabb kiemelkedését Kőris-hegynek, azonban hamarosan eltűnhet ez az őshonos fafajta erdeinkből. Az ok egy – valószínűleg idegen, behurcolt – gomba.
 
A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. éves szakmai napján elismert előadók beszéltek a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt eddigi és várható hatásairól, a Verga erdővédelmi intézkedéseinek változásairól. A szakemberek a terepen is megvizsgálták a fenyő- és kőrispusztulás jeleit, a felújítási tapasztalatok eredményeit.
Fraxinus angustifolia - keskenylevelű kőris | Florapont
Az erdészeti klímazónák változása egyértelmű: gyengíti a fákat, melyek így könnyebben megbetegszenek. A klímaváltozás negatív hatása ellen úgy küzdhetnek az erdészek, hogy óvják az erdők egészségi állapotát azáltal, hogy természetességüket növelik, ökológiai egyensúlyra, a fajok sokféleségének, változatosságának megteremtésére törekednek egy helyen belül is. Azonban a változó környezeti viszonyok az utóbbi húsz évben új kórokozók megjelenését hozták magukkal a Bakonyba is, ilyen a kőrispusztulást okozó gombafaj is, mely elsősorban a környék magaskőris-állományait veszélyezteti.
Országszerte pusztulnak a kőriserdők | Sokszínű vidék
A magas kőris hajtáspusztulását okozó gombafajról már bebizonyosodott, hogy kórokozóként a többi kőrisfajunkat is megtámadta. A betegség jellegzetes tünetei: a levelek, a hajtások hervadása, száradása, barna foltok és nagyobb elhalások a vesszőkön, a kérgen, barnás elszíneződés a fás részekben.
Kőrispusztulás a Bakonyban – FATÁJ
Tarvágás már nem létezik az erdészeti szakmában, de előfordul, hogy ha elkezdik a beteg kőrisegyedeket eltávolítani, akkor foltokban csupasszá válnak területek. Helyükre elegyes erdőket telepítenek.
 
A fertőzés mértéke napjainkra megkérdőjelezi az értékes faanyagot adó kőrisállományaink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását.
 
A Verga területén tapasztalt kőrispusztulás, az egyre nagyobb mértékű fertőzés és az akár évenkénti egészségügyi fakitermelések nyomán a kőrises és kőriselegyes erdőrészek záródáscsökkentése révén kialakult helyzet kezelése csak átgondolt intézkedéssorozat keretében történhet, ezért a társaság 2023-ban kidolgozta kőrisstratégiáját. Tavaly nyolchektárnyi kőrispusztulással érintett erdő felújítását kezdték meg, és idén további nagy területű erdőfelújításokkal folytatódik a program.
 
Forrás: veol.hu

Kapcsolódó cikkek

Drasztikus döntést hozott a Cápák között agrármilliárdosa a sertéshizlaldájáról

2023. április 06. 12:55
A magyarországi takarmánygyártó cégcsoport, az UBM Csoport 50 százalékos tulajdonrészt szerez a Moldován András vállalkozó által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben. A jelenleg évi 150 ezer sertés kibocsátására képes integrációt üzemeltető Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. tulajdonrészének megvásárlásával az UBM Csoport tovább szélesíti működési vertikumát. Az UBM így a jövőben már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplővé kíván válni Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepének megépítésével, és éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállításával. Az UBM saját forrásból, hitel nélkül bonyolítja a tranzakciót, amelynek zárása 2023 júliusában várható. Ezt követően Moldován András - 50 százalékos tulajdonrészét megtartva - öt éven keresztül társügyvezetői posztot lát majd el a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben.

IX. Zsendülés Konferencia

2024. február 01. 16:47
A bemutató helyszíne: Szeged, Hunguest Hotel Forrás
 Esemény kezdete: 2024. február 29. 08:00
 Esemény zárása: 2024. február 29. 23:55
Szegeden, 2024. február 29-én (csütörtök) megrendezésre kerül a Zsendülés IX. Kertészeti Konferencia a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület szervezésében. Helyszín: Szeged, Hunguest Hotel Forrás, 6726 Szeged, Szent-Györgyi Albert utca 16.