Megmentik az enyészettől az abonyi Sivó-kúriát

2024. május 22. 17:07
Nem csak megszépül, de a közjót is szolgálja majd a Sivó-kúria.
Megmentik az enyészettől az abonyi Sivó-kúriát
Ma még üresek a falai, de pár éven belül betegek sokasága gyógyulhat a kívül-belül megújuló abonyi Sivó-kúriában, írta a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál.
Az impozáns épületre egy éve került lakat, az azt megelőző években súlyfürdős, gyógymasszőri, fizikoterápiás és reumatológiai szakellátást végeztek a falai között, amiket a bezárás után elköltöztettek.
 
Az abonyi strand területén lévő, 1846-ban épült, műemléki védettségű épületet hamarosan munkások lepik el, akik feladata lesz a következő években visszaállítani az épület korábbi pompáját.
 
Új szakellátási eszközöket és ehhez tartozó új informatikát kap a kúria, amely a város reményei szerint így nem csupán régi fényét nyeri vissza, de korszerű módon szolgálja majd a helyiek egészségét. Mindennek megvalósítására 400 millió forint áll rendelkezésre.
SZOLJON - Kezdődik az abonyi Sivó-kúria felújítása
A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelezővel múlt hét kedden kötötték meg a vállalkozói szerződést, másnap pedig a Sivó-kúria patinás oszlopai között az ünnepélyes projektnyitót is megtartották.
 
A történelem viharai nyomán mára 13 kúria maradt Abonyban, 2019 óta pedig a város számtalan döntéssel segítette kúriái megtartását, felújítását – emelte ki Pető Zsolt, Abony polgármestere.
Pető Zsolt - OTV
A megújuló Sivó-kúria a közjót is szolgálja. Az épület korábban egészségmegőrző központtá vált, és ezt a funkcióját szeretnénk megtartani, erősíteni úgy, hogy az épület is megszépül– részletezte Pető Zsolt, aki kitért arra is, miszerint a város számára további lehetőséget jelent a strand vize is. Ezt szeretnék gyógyvízzé minősíttetni és összekötni az egészségügyi ellátással.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Teljes a 32. Művészetek Völgye nagyszínpadának programja

2023. február 22. 11:09
Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
A fesztiválon már biztosan láthatjuk a Quimby koncertjét, akik 3 év után térnek vissza Kapolcsra, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal a fesztiválon is bemutatja A Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve c. műsorát, itt ünnepli 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company, „Völgy Special" show-val készül a 20 éves Punnany Massif, a Cirque du Tókertben lép fel Zorán, de ott lesz a Carson Coma és a Bëlga is a 10 nap alatt - tájékoztatta lapunkat a fesztivál szervezősége.

Magánkézbe kerül a MÁV VAGON Kft. többségi tulajdona

2023. október 16. 15:31
Magántőke bevonásával válhat jobbá, egyszerűbbé a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamata a MÁV-VOLÁN-csoportnál, miután a Kormány döntése nyomán a MÁV VAGON Kft. mintegy 75%-a magánkézbe kerül.