Megnyitotta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 07. 16:40
„Az üzletben nincs barátság, de bizalom nélkül nincs üzlet” – emlékeztetett Feldman Zsolt a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitó ünnepségén.
A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a bizalmi tőke újraépítése az egyik legfontosabb feladat a magyar agráriumban.
 
Megnyitotta kapuit a Bábolnai Gazdanapok
Kiemelte, hogy a háború két oldalról is présbe fogja a hazai növénytermesztőket.
Egyrészt az energiahordozók, a műtrágya és egyéb inputanyagok áremelkedése, másrészt az Ukrajnából vámmentesen érkező mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek miatt. Emlékeztetett a kormány Romániával, Bulgáriával, Lengyelországgal és Szlovákiával közös eredményes fellépésére. Mint mondta, a szaktárca továbbra is elkötelezett a behozatali tilalom fenntartása és egy olyan uniós tranzittámogatás mellett, amely versenyképessé teheti az ukrán gabona vasúti szállítását a tengeri kikötők felé.
 
Bíznak abban, hogy rövid távon konszolidálódnak az árak, de az ukrán mezőgazdasági jelenléttel, ami biztosan megváltoztatja az életünket, hosszú távon is számolni kell.
 
Emlékeztetett a kormányzati intézkedésekre, amelyek segítik a gazdálkodókat a nehézségek leküzdésében. Említette a betárolt termények ellenőrzését, az Agrár Széchenyi Kártyával elérhető kedvezményes hiteleket, a még jelenleg is tartó hitelmoratóriumot, a tervezett őszi előlegfizetést. Kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhárítsák az új támogatási rendszerben tapasztalt anomáliákat és az Államkincstár működése összhangba kerüljön a gazdák érdekeivel.  Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a talpon maradáshoz alkalmazkodásra is szükség van a gazdálkodók részéről.
 
Meg kell hozniuk azokat a döntéseket, amelyek ellenállóbbá, versenyképesebbé tehetik a működésüket, mint például a vetésszerkezet módosítása, alternatív értékesítési stratégiák és növénykultúrák bevezetése, diverzifikáció, vagy éppen a termeléstechnológiai fegyelem javítása. Kiemelte az együttműködés, a szövetkezés jelentőségét. Mint mondta, a kisebb gazdaságok is sikeresek lehetnek, de nem egyedül.
 
„Nem kell temetni a magyar növénytermesztést, de rózsaszínre sem szabad festeni az eget” – fogalmazott. A gazdálkodók élni akarását igazolja, hogy az első negyedévben összesen 90 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket.
Köszönetet mondott a Bábolnai Gazdanapok szervezőinek, hogy szakmai háttérrel járulnak hozzá az ágazat számára létfontosságú alkalmazkodáshoz és évek óta komoly szerepet vállalnak fel abban is, hogy vonzóvá tegyék az agráriumot a fiatal generáció számára.
A Bábolnai Gazdanapok húszezer négyzetméteren és több mint 200 szakmai kiállító közreműködésével kínálnak látnivalót és érdekes programokat a gazdálkodóknak és az érdeklődőknek – mondta Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója.
A számtalan színes program közül is kiemelte a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, ahol több száz startot izgulhat végig a közönség.
 
Az ukrán áru miatti értékesítési gondok mellett az új támogatási rendszer adminisztrációjával és ellenőrzésével, a területi monitoring rendszer működésével kapcsolatos problémák is hozzájárulnak a gazdák rossz hangulatához – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: a NAK számos javaslatot fogalmazott meg ezek megoldására.
„Tévúton jár az az ország, amelyik a globális kereskedelemben, a nemzetközi ellátórendszerekben bízik – fogalmazott Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, aki szerint a valódi önrendelkezés az önellátáson alapul. Ehhez az országnak minden képessége – természeti adottsága, forrása, versenyképes szaktudása – megvan.
 
Mára nincs olyan képzés a MATE-n, ami nem a piaci szereplőkkel való egyeztetésen alapul, és a felsőoktatás integrációja után elkezdődött a szakképzés gazdasági igényekkel való harmonizálása is.
„Ha volt valaha nehéz időszak a magyar gazdák számára, ez biztosan az” – fogalmazott Jakab István, a   Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke, aki megerősítette: ami korábban jellemezte az európai mezőgazdasági piacot, az nem jön vissza már. Teljesen új helyzethez kell alkalmazkodniuk a gazdálkodóknak.
A támogatások ellenőrzésével kapcsolatban kiemelte: tanulási időszakra van szükség, az EU szerveitől és a magyar hatóságoktól is ennek a megértését kérték.
 
Felhívta a figyelmet a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának másnapi konferenciájára is, amelyen az agrárgenerációváltás fontos és rendkívül aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők.
 
A megnyitón miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői a mezőgazdasági inputanyagok és szolgáltatások, kiemelten a digitális technológiák és szolgáltatások kiemelkedő forgalmazóiként. A NAK különdíjában részesült a Fendt gépek és berendezések új hazai forgalmazója, az AgroVario Kft., és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok különdíját vette át a Porsche Hungária csapata, amely off-road-pályával várja a rendezvényre azokat, akik kipróbálnák magukat a terepjárókkal.
A 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői Fotó: Gábor László
 
A BÁBOLNAI GAZDANAPOK SZEPTEMBER 7-TŐL 9-IG VÁRJA A LÁTOGATÓKAT MÉNESBIRTOKON, AHOL MEGISMERHETIK A GYÖNYÖRŰ TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEGYÜTTEST, A SHAGYA-ARAB LÓFAJTA SZÜLŐHELYÉT.
Az idén is lehet vezetett sétát tenni a Ménesudvarban, ahol szakemberek mesélnek a fajta és a bábolnai lótenyésztés múltjáról, jelenéről. A számos szakmai program mellett kocsikázás, arborétum és a Vérteserdő gyermekparadicsoma is élményeket kínál.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint 2000 önkormányzatot szolgáltak ki szociális tűzifával

2024. február 15. 16:33
Február 15. előtt minden önkormányzathoz eljutott az a tűzifamennyiség, amelyet a szociális tüzelőanyag program keretében az állami erdészeti társaságoktól rendeltek. A cégcsoporttól 2087 önkormányzat több mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át, amit a rászorulók között osztottak szét.

Már nem kell zártan tartani a baromfit

2024. június 24. 13:46
Április vége óta nem mutattak ki újabb madárinfluenza-fertőzést.