Mégsem kell búcsúzni a tejtől és a steaktől?

2023. július 03. 12:21
Újabb fegyvert mutattak be a marhák metánkibocsátásának csökkentésére.
 
Az észak-ír Foyle Food csoport a közelmúltban, több kutatóintézettel közösen végzett kísérletek alapján megállapította, miszerint számos tényező befolyásolja a szarvasmarhák metánkibocsátását, amelyet a befolyásoló tényezők szabályozásával jelentősen mérsékelni lehet – írja az agriland.ie.
Mégsem kell búcsúzni a tejtől és a steaktől?
A mérséklés egyik eszköze, az úgynevezett „metán-inhibitor" lehet, a marhahizlalás befejező szakaszában a felaprított fűzfa leveleknek és vékony ágaknak takarmányba keverése, ami (besilózott vagy frissen felaprított formában) lényegesen csökkentheti a metánképződést.
 
A kutatások szerint gyakorlatilag ugyanilyen csökkentő hatást fejt ki bizonyos tengeri mikroalga-kivonatoknak a takarmányhoz adagolása is. A kísérleti eredményeket az Egyesült Királyság Agrár-Élelmiszeripari és Élettudományi Intézete (AFBI) is megerősítette.
 
Ez a kétfajta beavatkozás egyenként 21-32 százalékkal mérsékelte a metánkibocsátást, ami országos, illetve nemzetközi szinten nagyon komoly környezetvédelmi hatást jelenthet. Mindkét kezelés a bendő tejsav szintjének csökkentése és propionsav szintjének növelése révén csökkenti a metánképződést. A csoport további kísérleteket kíván végezni annak megállapítása céljából, hogy lehetséges-e a kétfajta „metán inhibitor" hatásának összeadódása.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt az új KAP menetrend, minden, amit tudni kell a várható támogatásokról!

2024. július 10. 14:48
Bejelentették a végleges beadási határidőket is.
 
A KAP menetrend ütemezésében történtek változások, kisebb csúszás várható a pályázatok kiírását illetően, a tervekről Miklovicz Pétert, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, aki több, mint 10 év tapasztalattal rendelkezik az agrár támogatások terén.

Friss: az Országgyűlés elfogadta a földügyi módosításokat

2022. december 09. 11:41
Többek között változott a helyben lakó fogalma és az elővásárlásra jogosultak sorrendje is.
 
A módosítások gerincét képezi a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Fftv.) és az azzal összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban. Fétv.) érintő módosítások, a nak.hu ezekből tekintette át a legjelentősebbeket a tájékozttaójában.