Mégsem kell búcsúzni a tejtől és a steaktől?

2023. július 03. 12:21
Újabb fegyvert mutattak be a marhák metánkibocsátásának csökkentésére.
 
Az észak-ír Foyle Food csoport a közelmúltban, több kutatóintézettel közösen végzett kísérletek alapján megállapította, miszerint számos tényező befolyásolja a szarvasmarhák metánkibocsátását, amelyet a befolyásoló tényezők szabályozásával jelentősen mérsékelni lehet – írja az agriland.ie.
Mégsem kell búcsúzni a tejtől és a steaktől?
A mérséklés egyik eszköze, az úgynevezett „metán-inhibitor" lehet, a marhahizlalás befejező szakaszában a felaprított fűzfa leveleknek és vékony ágaknak takarmányba keverése, ami (besilózott vagy frissen felaprított formában) lényegesen csökkentheti a metánképződést.
 
A kutatások szerint gyakorlatilag ugyanilyen csökkentő hatást fejt ki bizonyos tengeri mikroalga-kivonatoknak a takarmányhoz adagolása is. A kísérleti eredményeket az Egyesült Királyság Agrár-Élelmiszeripari és Élettudományi Intézete (AFBI) is megerősítette.
 
Ez a kétfajta beavatkozás egyenként 21-32 százalékkal mérsékelte a metánkibocsátást, ami országos, illetve nemzetközi szinten nagyon komoly környezetvédelmi hatást jelenthet. Mindkét kezelés a bendő tejsav szintjének csökkentése és propionsav szintjének növelése révén csökkenti a metánképződést. A csoport további kísérleteket kíván végezni annak megállapítása céljából, hogy lehetséges-e a kétfajta „metán inhibitor" hatásának összeadódása.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Új esély nyílik a gazdák hatékonyabb uniós képviseletére

2024. július 03. 14:26
Az élelmezés-biztonság megőrzése érdekében hazánk uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni – közölte Nagy István agrárminiszter.
 

Agraria 2024

2024. április 10. 15:49
Nemzetközi Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Állattenyésztési Szakkiállítás