Mi, magyarok, pálinkát iszunk – de mit isznak a többiek?
Whisky: A szó az usquebaugh alakból rövidült, jelentése az élet vize. Gabonából (árpából) lepárlással készített érlelt ital. Tőzegen füstölik az árpát, ettől lesz jellegzetes íze. Az érlelés alatt alakul ki a sajátos színe, illata, íze, melyet a tölgyfa hordónak, illetve az annak pórusain beáramló levegőnek köszönhet. Az elkészült párlatokat házasítják (blendelik), ettől lesz egyenletes a minősége. Skótok, írek és kanadaiak nemzeti italának számít.
A whiskyfajták összehasonlítása – forrás: Dr. Hoschke Ágoston előadása, BCE, 2013.
Whiskyfajták – fotó: menstyle.hu
Vodka: Gabonából, rozsból, árpából, búzából, burgonyából vagy kukoricából előállított párlat. Érlelés és pihentetés nélkül kerül piacra, illetve fogyasztásra. Minősége a szeszfok beállításához használt víztől függ. A párlatban csak tiszta etilalkohol van, ezért nem okoz másnaposságot és fejfájást. Az oroszok és a lengyelek nemzeti itala, de eredete nem tisztázott.
Vodkafajták – fotó: seatekgroupltd.ch
Rum: Cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett alkoholos, desztillálással készített ital. Érlelési eljárás során kapja jellegzetes színét és ízét. Fehér, arany, fekete, fűszeres, overproof (50 térfogatszázalék fölötti) és prémium fajtáit ismerjük. Katedrálisszerű föld feletti pincékben érlelik. A rum színét a fahordós érlelésnek köszönheti. A Karibi térségben, elsősorban Kubában számít nemzeti italnak.
12 évig érlelt rum – fotó: therumhowlerblog.com
Cognac: Meghatározott szőlőfajtákból, kétszeres lepárlással készült, legalább két évig tölgyfa hordóban érlelt ital. Az eljárás végén blendelik, az állandó minőség biztosítására. A korát a benne lévő legfiatalabb alkotóelemű ital kora szabja meg. Nevét származási helyéről, Cognac megyéről kapta. A franciák nemzeti itala, az ital alapját adó gyümölcs termőterülete földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik. A konyak palackján többféle jelölést láthatunk, melyek az érlelés időtartamára utalnak.
• V.S. (Very Special) vagy *** (3 csillag): olyan konyakok, amelyekben a legfiatalabb eau-de-vie legalább kétéves.
• V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), Réserve: négy évnél idősebb párlatok házasításából származik.
• Napoléon, X.O. (Extra Old): a legfiatalabb összetevője is legalább hatéves.
2012 legjobb VSOP cognacjai – fotó: cognacfans.com
Gin: Gabonapárlat borókabogyóval történő ízesítésével állítják elő. Az íz kialakításához más fűszereket, egzotikus gyümölcsöket és növényeket is használgatnak. Az angolok nemzeti itala, legnépszerűbb fajtája a London Dry Gin. Napjainkban igen népszerű koktélalapanyag.
Egy gyártó különféle gintermékei – fotó: esdmagazine.com
Sherry: Alapanyaga a szőlő. Az ital tulajdonképpen egy borpárlattal erősített bor. A bort és a borpárlatot elegyítik, majd olyan hordóba helyezik, amelyikben még van előző évi bor. A hordóban lévő ital és levegő hatására egy finom élesztőréteg alakul ki az elegy felszínén (az ún. flor), ami a különleges száraz ízt adja. Eredetvédett ital, csak az a termék viselheti a sherry nevet, mely a Spanyolország délnyugati részén található Jerez nevű borrégióból származik.
Különböző sherrytípusok – fotó: winefolly.com
Calvados: Normandiai almaborból készített gyümölcspárlat. A vidék közel 200 almafajtájából keverten, házi receptek szerint állítják elő. Az almát bornak kierjesztik, majd amikor a boros jelleg kialakult, kétszeresen desztillálják. Az így elkészült italt minimum két évig érlelik tölgyfahordóban. A készítéséhez körte használata is engedélyezett. Francia nemzeti italnak számít, elsősorban aperitifként fogyasztják. Eredetvédelmet élvez.
Calvados – fotó: cavesdenormandie.com
Tequila: A kék agávé növényből készített párlat. Az összes tequila 45 százaléka az eredetvédelem szerint Tequila városa körül készült. Az italnak öt kategóriája ismert: Blanco, Joven Abocado, Reposado, Anejo, Extra Anejo. Típusai a 60 napnál rövidebb ideig tárolt (szinte frissen palackozott) fajtától az évekig tölgyfa hordóban érlelt, fűszerezett fajtáig terjednek. A 100% agávé tartalmú ital a legdrágább, de a törvény 50%-os agávétartalmú, megengedett mértékben cukrozott párlatot is engedélyez. Mexikó nemzeti itala.
Tequila, sóval és lime-szelettel – fotó: vergecampus.com
Az Armagnac a legrégibb francia borpárlat. A XIV. századtól készítik, de a XVIII. századig csak helyben ismerték. 1936-tól szigorú törvények szabályozzák készítésének minden lépését. A bort egyedi alambic lepárlón desztillálják, és tölgyfa hordóban érlelik több évig.
Armagnac – fotó: armagnacdelord.com
Brandy: A holland eredetű brandewijn szóból ered, jelentése égetett bor. A szőlő erjesztésével készült bor lepárlásával létrejött égetett szesz. Alkoholtartalma általában 35-60%. Fahordóban érlelik, vagy hozzáadott karamellel utánozzák az érlelés színét. Az Európai Unió törvényei csak az adalékmentes, érlelt szőlőborpárlatok esetén engedélyezi a brandy név használatát.
Brandy de Jerez: Földrajzi eredetvédett spanyol brandymárka. Kizárólag a „sherry háromszögben”, a Jerez de la Frontera, az El Puerto de Santa Maria és a Sanlúcar de Barrameda határokon belül készült borból állítható elő. Az érlelésre csak korábban sherry érlelésére használt amerikai tölgyfa hordót alkalmazhatnak, melynek űrtartalma 500 liter.
Az eredetvédett Brandy de Jerez – fotó: sherrynotes.com
Metaxa: A borpárlat és bor elegyítésével, majd fűszerezésével készült híres görög italmárka. Előállítási módja szerint sem a brandyk, sem a borpárlatok, sem más hagyományos európai szeszes italok közé nem sorolható, ezért hivatalos megnevezése egyszerűen szeszes ital. A palackon található csillagok száma a hordós érlelés éveit jelenti.
Ötcsillagos Metaxa – fotó: koktelkereso.hu
Pisco: Szőlőpárlatból készült dél-amerikai szeszes ital. Nevét a kecsua pisqu, azaz kismadár szóból eredeztetik. Főként Chilében, Peruban számít nemzeti italnak.
Pisco – fotó: foodista.com
Grappa: Csak Olaszországban termett és feldolgozott szőlő törkölyéből készülhet, melyet részleges vagy teljes erjesztés után lepárolnak. A maga nemében különleges ital, hiszen az egyetlen olyan párlat, melynek desztillálásakor szilárd alapanyag kerül a lepárlóüstbe. A kész párlat hagyományosan ízesíthető, és kismértékben édesíthető is. Az érlelt grappa színe íztelen karamell hozzáadásával mélyíthető. Ha legalább 12 hónapig érlelték fahordóban, megkaphatja a „vecchia” vagy „incecchiata”, 18 hónap után pedig a „riserva” vagy „straveccia” jelzőket.
Különféle szőlők törkölyéből készült grappák – fotó: spirituosen-journal.de
Korn: A németek tradicionális „snapsza”. Az EU-szabályozás szerint kizárólag búza-, hajdina-, rozs-, árpa-, zabszem, illetve részeit tartalmazó erjesztett cefre desztillálásával készíthető. Minimális alkoholtartalma 32%.
Korn – fotó: spreewald-praesente.de
Poitín: Tradicionális ír égetett szeszes ital, nagyon magas, 60-90%-os alkoholtartalommal. Alapanyaga malátázott árpa, gabona, burgonya. A hagyományos készítésénél kisméretű szakaszos lepárlót (pota) alkalmaznak, és tőzeggel fűtik a lepárló berendezést. 2008 óta élvez földrajzi eredetvédettséget.
Poitín – fotó: licensingworld.ie
Cachaça: Erjesztett cukornádból készített, 38-51% alkoholtartalmú párlat. A harmadik legnagyobb mennyiségben előállított ital a világon. Íze a rumhoz viszonyítva aromásabb, fűszeresebb. Brazília nemzeti itala.
Különféle Cachaça-változatok – fotó: en.wikipedia.org
Ouzo: Görögország és Ciprus nemzeti itala, melyet általában aperitifként fogyasztanak. Gyártása során ánizst és más fűszereket áztatnak 96 v/v%-os finomszeszben, és rézüstökben újrapárolják. A lepárlás előtt a szeszhez néha csekély mennyiségű etanolt adnak. „Amikor az (egyébként tiszta, átlátszó) ouzóhoz vizet adunk, halvány tejfehérré változik, mivel az ánizs illóolaja csak alkoholban oldódik, vízben nem. Ez az ouzohatás: emulzió történik, melynek apró cseppjei szétszórják a fényt.” (I1)
Ouzo és az ouzohatás – fotó: theoliverestaurant.com.au
Raki: Törökország nem hivatalos nemzeti itala. Ánizsmaggal ízesített párlat. A törvények értelmében a felhasznált alkoholnak legalább 65%-ban szőlőpárlatnak kell lennie. A fennmaradó rész finomszesszel helyettesíthető, mely általában melaszból készül.
Raki – fotó: fethiyedays.com
Forrás: Agroinform.hu