Miért fontos a talaj takarása?

2023. június 30. 13:34
A talajtakarás nemcsak előírás, hanem számos előnye is van.
 
Elindult az árpa aratása. A munkálatokat követően is be kell tartanunk egyes területalapon nyújtott támogatásokhoz kapcsolódó előírásokat – írja a nak.hu, majd a tájékoztatójában ezekből az előírásokból emel ki néhány aktuális tudnivalót annak érdekében, hogy a tervezésnél ezekre figyelemmel lehessenek a gazdálkodók.
Miért fontos a talaj takarása?
Hogyan biztosítható a talajtakarás?
A minimális talajborításra vonatkozó előírások szerint fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után. Ennek több lehetséges módját határozza meg a Feltételességről szóló 14/2023. (IV. 19.) AM rendelet az alábbiak szerint:
 
Talajtakarás biztosítható:
 
őszi kultúra – beleértve a legalább december 31-ig a területen tartott másodvetést – vetésével, amit az előző kultúra lekerülése után az agronómiailag indokolt időn belül – amely max. 30 nap - el kell vetni,
amennyiben a fentiek szerinti betakarítás és a vetés között 30 napnál több idő telik el, úgy a tarlót mindaddig fenn kell tartani, míg a vetés előtti max. 30 napot elérjük,
Fentieken túl a talaj takarásának másik lehetséges teljesítési módja az, hogy a tarlót szeptember 30-áig megőrizzük. A tarlón legfeljebb sekély tarlóhántás és -ápolás végezhető.
aratás
A 12% feletti lejtésű területeken elhelyezkedő ültetvényeken legalább mulcsozással vagy egynyári növények vetésével gondoskodni kell a sorköztakarásról. Ültetvény kivágása esetén a kivágás és az újratelepítés között gondoskodni kell a talajtakarásról – mely lehet spontán kialakuló zöld növényi borítottság is, figyelemmel annak megfelelő gondozására -, az előkészítő munkálatokhoz szükséges indokolt időre tekintettel – írja a nak.hu
 
A talajtakarás előnyei
A talajtakarás biztosítása véd az erózió ellen, segíti a talajéletet, a szervesanyag-képződést, a talajszerkezet javítását, a vízvesztés megelőzését. A talajban lévő élő gyökérzet folyamatos táplálékul szolgál a talaj élőlényei számára.
 
Fontos, hogy a talajt óvjuk-védjük szabályozva a hőmérsékletét, javítva vízháztartását, csökkentve az eróziót, és védve szerkezetességét.
 
Láttunk már kicserepesedett, széttöredezett talajt, amit perzsel a nap, szárít a szél, az eső veri. A talajélet ott korlátozott. A talaj takarásával, fedésével a nap és a szél nem szárítja, eső nem rombolja szerkezetét, morzsalékos maradhat, nem iszaposodik el, mert a zöld növény, vagy szármaradvány védi. Tehát ezen feladat minden gazdálkodó számára fontos a szabályzókon túl is.
 
Talajtakarással akár a vadon élő károsítókkal szemben is védekezhetünk, pl., ha a vetést mulccsal egyből letakarjuk, akkor a varjak nehezebben (vagy egyáltalán nem) szedik ki az elvetett vetőmagot.
 
tarló
 
A talajtakarás biztosítása véd az erózió ellen, segíti a talajéletet, a szervesanyag-képződést, a talajszerkezet javítását, a vízvesztés megelőzését 
 
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Feltételesség előírás az is, hogy a tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség. Jogszabály által engedélyezett égetés során a tarlóégetés szabályait be kell tartani – írja a nak.hu
 
További tudnivalókról a NAK kiadványában részletesebben olvashatsz!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja

2024. február 05. 15:07
Több mint 50 éve, 1971-ben, ezen a napon írták alá Ramsar városában a vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást, amely a legrégebbi, jelenleg is aktív természetvédelmi egyezmény – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából megtartott rendezvényen, febr.2.-ánTatán.

Vége a kistelepülések évtizedes fejlesztési programjának

2023. november 07. 18:44
A LEADER program a vidékfejlesztési támogatáspolitika egyik tartópilléreként hosszú évek óta szolgálja a vidéki Magyarország fejlődését. A Vidékfejlesztési Program lezárásához közeledve a 2014-ben kezdődött jelenlegi LEADER program is zárul, de helyét átveszi a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló új program - ismertette ma Nagy István agrárminiszter.