Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!

2023. július 14. 12:02
Spanyol mintára Magyarországon is megalakult egy női pásztorközösség, mely a Nők a pásztorságban nevet viseli.
 
A csoport egyik célja, hogy egymást támogatva kilépjenek az árnyékból és saját személyes történeteiken keresztül megmutathassák ma már ritkának és egyedinek számító tudásukat a világnak. A csoport alapítója, Sáfián Lászlóné Ibolya a bugyi termelőszövetkezetben kezdett pásztorkodni férje mellett. Itt ritkaságnak számított a női juhász, pedig már édesanyja is lóhátról terelte a marhákat édesapjával – írja a HVG.
Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!
Habár a nők ugyanúgy kiveszik a részüket a gazdaságban végzett munkából, ez mégis többnyire láthatatlan marad. Elisa Oteros-Rozas spanyol pásztorkutató, agroökológus szerint sajnos a társadalom nem figyel oda a nők által birtokolt tudásra, a nők pedig sokszor maguk is újretermelik a rendszert.
 
Ezeket a vidéki nőket pedig duplán érinti a diszkrimináció, egyrészt a nemük miatt, másrészt azért, amit és ahol dolgoznak. A pásztornők most azért küzdenek, hogy elismerjék: ők is teljes értékű pásztorok.
 
 
A nők a pásztorságban csoport tagjai
Vezető: Sáfián Lászlóné
Csoporttagok: Bartáné Zobolyák Csilla, Berczi Imréné, Bercziné Megyeri Dóra, Birtokné Kemecsei Éva, Bugyikné Szalai Erzsébet, Dani Jánosné, Danicz Bernadett, Galán Elena, Gantuya Batdelger Györfi Lászlóné, Hajnal Osvald Zsófia, Id. Máté Jánosné, Indre Mihályné, Kleiberné Virág Melinda, Konkoly Józsefné, Kun Marietta, Lakos Tünde Mária Lelea, Margareta Amy, Márki Piroska, Máté Jánosné, Mészáros Imréné, Némethiné Egri Henrietta, Oteros-Rozas Elisa, Palláné Nagy Kitti, Sáfián Erika, Sáfián Ibolya, Sáfián Lajosné, Somogyi Sándorné, Subicz Éva, Szalai Imréné, Takács Zsuzsanna
 
A következő videóból ennél többet is megtudhatnak róluk:
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány elkötelezett a mentők megbecsülése mellett

2024. február 06. 16:36
Magyarország Kormányának 2010 óta tartó intézkedései hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők megbecsülve érezzék magukat, hiszen munkájuk az egész társadalom és a kormány számára is kiemelten fontos – jelentette ki dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára február 5-én, az Országos Mentőszolgálat új, győri mentőállomásának avatásán.

Világok harca: mi áll a német gazdatüntetések mögött?

2024. január 09. 15:16
Szerte Németországban zajlanak az egyre látványosabb, sőt, egyre dühösebb gazdatüntetések december óta, amelynek legújabb fejezete a tegnap kezdődött egyhetes erődemonstráció.