Mindaz, amit nem gondoltál volna a vajról
2024. november 19. 14:44
Cikksorozat indul, ami szakmailag hiteles információkat nyújt.

A Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. „Vajhatározó” címmel cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy tisztázza a vajjal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa a tévhiteket, valamint szakmailag hiteles információkat nyújtson a fogyasztók számára. A sorozatban válaszokat adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segítünk a vajjal kapcsolatos alapvető ismeretek elmélyítésében – írja a Tej Terméktanács közleménye.

Vajhatározó – forrás: Tej Terméktanács
A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó "Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni.
A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt – ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el – a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács részéről úgy érezzük, hogy szakértői álláspontot képviselve kötelességünk tájékoztatást nyújtani, hiszen egyértelmű, hogy szükség van a tényeken alapuló tájékoztatásra.
Az MTKI Kft. termék- és technológiafejlesztéssel foglalkozó kutatói nagy tapasztalattal rendelkeznek a vajgyártás területén, laboratóriumában pedig rendszeresen vizsgálja különböző gyártók vajait, így kijelentheti, hogy ért a vajhoz.
A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere. Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Számos élményünk, tapasztalatunk van vele. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre kenjük, akár ételkészítéshez használjuk.
A vaj. De valóban ismerjük?
A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. örömmel jelenti be, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássuk el olvasóinkat. Szeretnénk segíteni abban, hogy amikor a hűtőpult előtt állnak, és a különböző zsiradékok között válogatnak, döntéseiket ne tévinformációk alapján hozzák meg. A sorozatban részletesen bemutatjuk a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit. Tartsanak velünk!
Fontos előre tisztázni, hogy írásunkban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyaljuk – írja a Tej Terméktanács közleménye.
Tervezett főbb témakörök:
- Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok stb.
- A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
- A vaj gyártása
- Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások stb.
A cikksorozat a Tej Terméktanács weboldalain (www.tejsziv.hu/vajhatarozo www.tejtermek.hu/cikkek/vajhatarozo), valamint közösségi oldalain (www.facebook.com/tejsziv, www.facebook.com/tejiparihirlap) érhető el.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ki számított erre? 100 Ft egy tojás
2024. december 03. 17:39
20 százalékos emelkedésben a tojás és a csirkemell ára is.
Váratlan fordulat jöhet a magyar boltokban: kár volt temetni az inflációt, újabb áremelés készül
2024. január 25. 09:11
Senki sem mondta, hogy az árak csökkenni fognak, csupán arról volt szó, hogy az aktuális árszint nem emelkedik tovább – ez lehetne a tételmondata az elmúlt hónapok inflációval kapcsolatos történéseinek. Azaz annak, hogy az infláció bár tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni bevásárláskor.