Mindaz, amit nem gondoltál volna a vajról

2024. november 19. 14:44
Cikksorozat indul, ami szakmailag hiteles információkat nyújt.
Mindaz, amit nem gondoltál volna a vajról
A Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. „Vajhatározó” címmel cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy tisztázza a vajjal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa a tévhiteket, valamint szakmailag hiteles információkat nyújtson a fogyasztók számára. A sorozatban válaszokat adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segítünk a vajjal kapcsolatos alapvető ismeretek elmélyítésében – írja a Tej Terméktanács közleménye.
vajhatározó
Vajhatározó – forrás: Tej Terméktanács
 
A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó "Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni.
 
A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt – ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el – a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács részéről úgy érezzük, hogy szakértői álláspontot képviselve kötelességünk tájékoztatást nyújtani, hiszen egyértelmű, hogy szükség van a tényeken alapuló tájékoztatásra.
 
Az MTKI Kft. termék- és technológiafejlesztéssel foglalkozó kutatói nagy tapasztalattal rendelkeznek a vajgyártás területén, laboratóriumában pedig rendszeresen vizsgálja különböző gyártók vajait, így kijelentheti, hogy ért a vajhoz.
 
A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere. Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Számos élményünk, tapasztalatunk van vele. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre kenjük, akár ételkészítéshez használjuk.
 
A vaj. De valóban ismerjük?
A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. örömmel jelenti be, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássuk el olvasóinkat. Szeretnénk segíteni abban, hogy amikor a hűtőpult előtt állnak, és a különböző zsiradékok között válogatnak, döntéseiket ne tévinformációk alapján hozzák meg. A sorozatban részletesen bemutatjuk a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit. Tartsanak velünk!
 
Fontos előre tisztázni, hogy írásunkban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyaljuk – írja a Tej Terméktanács közleménye.
 
Tervezett főbb témakörök:
  • Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok stb.
  • A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
  • A vaj gyártása
  • Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások stb.
A cikksorozat a Tej Terméktanács weboldalain (www.tejsziv.hu/vajhatarozo www.tejtermek.hu/cikkek/vajhatarozo), valamint közösségi oldalain (www.facebook.com/tejsziv, www.facebook.com/tejiparihirlap) érhető el.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A világ egyik legdrágább fűszere már Európában is termeszthető

2023. május 15. 12:03
Dánia saját vanília termesztésébe kezdett.
 
Mint ismeretes, a vanília a sáfrány után a világ második legdrágább fűszere, amelyet az európai országok eddig kizárólag importból szereztek be. Az üvegházi termesztés fejlődése azonban lehetővé tette ennek a trópusi növénynek földrészünkön történő előállítását is. Elsőként egy dániai termesztő vállalkozás, a Dansk Vanilje vágott bele a termesztésbe, amelyhez szigorúan szabályozott atmoszférát és precíz megvilágítást kell alkalmazni – írja a freshplaza.de.

Csökkenti a vérnyomásod és az edzésben is segít. Mindezt ráadásul fillérekért!

2024. november 21. 15:35
Ez a zöldség igazán finom, nagyon egészséges és fillérekért meg tudjuk termelni a saját kertünkben, vagy balkonládánkban!