Mindaz, amit nem gondoltál volna a vajról

2024. november 19. 14:44
Cikksorozat indul, ami szakmailag hiteles információkat nyújt.
Mindaz, amit nem gondoltál volna a vajról
A Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. „Vajhatározó” címmel cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy tisztázza a vajjal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa a tévhiteket, valamint szakmailag hiteles információkat nyújtson a fogyasztók számára. A sorozatban válaszokat adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segítünk a vajjal kapcsolatos alapvető ismeretek elmélyítésében – írja a Tej Terméktanács közleménye.
vajhatározó
Vajhatározó – forrás: Tej Terméktanács
 
A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó "Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni.
 
A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt – ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el – a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács részéről úgy érezzük, hogy szakértői álláspontot képviselve kötelességünk tájékoztatást nyújtani, hiszen egyértelmű, hogy szükség van a tényeken alapuló tájékoztatásra.
 
Az MTKI Kft. termék- és technológiafejlesztéssel foglalkozó kutatói nagy tapasztalattal rendelkeznek a vajgyártás területén, laboratóriumában pedig rendszeresen vizsgálja különböző gyártók vajait, így kijelentheti, hogy ért a vajhoz.
 
A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere. Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Számos élményünk, tapasztalatunk van vele. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre kenjük, akár ételkészítéshez használjuk.
 
A vaj. De valóban ismerjük?
A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. örömmel jelenti be, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássuk el olvasóinkat. Szeretnénk segíteni abban, hogy amikor a hűtőpult előtt állnak, és a különböző zsiradékok között válogatnak, döntéseiket ne tévinformációk alapján hozzák meg. A sorozatban részletesen bemutatjuk a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit. Tartsanak velünk!
 
Fontos előre tisztázni, hogy írásunkban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyaljuk – írja a Tej Terméktanács közleménye.
 
Tervezett főbb témakörök:
  • Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok stb.
  • A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
  • A vaj gyártása
  • Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások stb.
A cikksorozat a Tej Terméktanács weboldalain (www.tejsziv.hu/vajhatarozo www.tejtermek.hu/cikkek/vajhatarozo), valamint közösségi oldalain (www.facebook.com/tejsziv, www.facebook.com/tejiparihirlap) érhető el.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha valami akciós, az nem biztos, hogy olcsó is

2023. szeptember 19. 15:40
A meghosszabbított kötelező akciók, az előírtnál nagyobb árengedmények, valamint az árfigyelő rendszer újabb elemei segíthetik az árversenyt és csökkenthetik az inflációt. Most már az is tudható, hogy egyes élelmiszerpiaci szereplők a ténylegesnél rosszabb forintárfolyamot és tartósan magasabb energiadíjakat áraztak be.

Érdekességek az aszalt szilváról

2023. október 10. 17:58
Az aszalt szilva finom, és nagyon egészséges módja annak, hogy sokat tegyünk az egészségünkért.
 
A szilva igazán finom és nagyon egészséges, azonban csak korlátozott ideig áll rendelkezésünkre. De asztalt formában akár évekig is elállhat, ráadásul aszalt szilvaként is nagyon finom és nagyon hasznos a fogyasztása. Habár első körben mindenkinek a székrekedés elleni hatása jut eszébe, ez a finomság ennél jóval többet is tud tenni értünk.