Minden, ami helyi termék: jogszabályi változások, fontos tudnivalók
2023. április 11. 14:40
Május 11-ig négy helyszínen kerül sor a Helyi Termék szakmai konferenciára. Jelentkezz!
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék" címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.
A rendezvényen elhangzó előadások a 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyv témáit járják körül, fejezeteinek témaköreire fókuszálva.
A szervezők célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.
Szó lesz az élelmiszergazdaság sajátosságairól és fejlődési lehetőségeiről,
a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról,
valamint olyan innovatív megoldási lehetőségekről, trendekről és eszközökről is, amelyek a helyi termék előállítókat segíthetik értékesítési lehetőségeik fejlesztésében vagy bővítésében.
Továbbá helyi jó gyakorlatokat és helyi termék előállítókat is megismerhetnek az érdeklődők az eseményeken.
A nyitórendezvényre 2023. április 25-én a Herman Ottó Konferencia Központban kerül sor (1223 Budapest, Nagytétényi út 190.), melyet dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár nyit meg.
További helyszínek és időpontok:
2023. május 3. Pannonhalma
2023. május 9. Paks
2023. május 11. Hajdúböszörmény
Regisztráció: https://mnvh.hu/helyitermek
A Helyi termék 2022 kézikönyv :
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kedvezőek a kilátások: lesz piaca a magyar diónak
2024. július 25. 17:12
Úgy tűnik, hogy nem lesz gond az idei dióterméssel a hamarosan kezdődő szezonban. Van azonban még két dolog, ami keresztbe tehet az érésnek: az időjárás és persze a dióburok fúrólégy. A dió az utóbbi években sok nehézségbe ment keresztül, hiszen megjelent a gnomóniás levélfoltosság, majd a káros baktériumok szaporodtak el, amik ellen hatékony megoldásra volt szükség. Pedig, ha belegondolunk, a nyolcvanas években még permetezésre sem volt szükség, maximum a környezeti tényezők tehettek benne kárt. A probléma akkor indult útnak, amikor az erdőből a kertekbe került, majd kezdetét vette az intenzív diótermesztés.
A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére
2023. szeptember 19. 15:33
A hazai akvakultúra fejlesztése magával hozza a helyi vendéglátás, valamint a gasztronómia fejlődését is, nagy mértékben járul hozzá az ökoszisztémák fenntartásához, ezáltal az európai zöldítési célokhoz – emelte ki megnyitó beszédében Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az Európai Akvakultúra Szövetség bécsi konferenciáján.