Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.

A vízszerű "valami" nem más, mint a savó, és bár nem túl bizalomgerjesztő, teljesen veszélytelen. Alapvetően vízből áll, de tartalmaz még kalciumot, káliumot és egészséges fehérjéket is, így semmi szükség megszabadulni tőle - írja a storeinsider.hu.

fotó: pixabay.com

A pohár tetején természetes kiválási folyamat eredményeként jelenik meg, és mivel pozitív élettani hatásokkal bír, ne öntsük le a tejfölünkről - vagy joghurtunkról -, inkább keverjük hozzá.

De előtte azért szagoljuk meg, ugyanis a savó színe és illata árulkodó jel lehet - írja a Nébih.

Ha tiszta, átlátszó, vízszerű, akkor rendben van a tejtermékünk, ha viszont kellemetlen szagú vagy nyúlós, darabos állagú, akkor valószínűleg romlott, vagy romlásnak indult termékkel van dolgunk.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari termékek kereskedésével csaltak áfát

2020. július 22. 09:41
Több milliárd forint áfát csalt egy Budapest és Győr környéki cégeket irányító bűnbanda élelmiszeripari termékek kereskedésével, a gyanúsítottak közül a Budai Központi Kerületi Bíróság öt embert letartóztatott - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-t.

Komoly fejlesztés előtt a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is

2021. április 06. 08:25
A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Biopont Kft. ügyvezetőjével történt megbeszélést követően.