Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
2024. április 29. 15:38
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.
Az eddig használt műanyag-csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez – fotó: Shutterstock
A Saveggy élelmiszer-technológiai vállalat a friss gyümölcsök és zöldségek növényi alapú csomagolásának gyártását tervezi. Ehhez egy olyan befektetőkből álló csapatot gyűjtöttek össze, akik egyetértenek küldetésükkel, hogy segítsenek a világnak kevesebbet pazarolni. Az összegyűjtött 1,76 millió eurónak köszönhetően első terméküket ipari méretekben fogják piacra dobni.
A vállalat szerint a gyümölcsök és zöldségek kb. 45 százaléka kárba vész, ezért olyan ehető bevonatot fejlesztett ki, amely növeli a friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát.

Az eddig használt műanyag csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez és a termékek mikroműanyag-szennyezéséhez, ezáltal a fogyasztók és a környezet, az élővilág mérgezéséhez.
A Saveggy által kifejlesztett védőréteg növényi eredetű forrásokat használ, például repcét és zabot, melyek akadályozzák a becsomagolt zöldségek, gyümölcsök állagromlását. Az újfajta réteg vékony és láthatatlan, megakadályozza a nedvességvesztést, lassítja az oxidációt, és segít megőrizni a termék szilárdságát és vonzerejét, lehetővé téve a hosszabb eltarthatóságot.
A svéd vásárlók elsőként az uborkákat fogják új csomagolásban találni a boltok polcain.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Tovább csökkenhet az élelmiszerek ára? Július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer
2023. május 10. 15:39
Az online adatbázis több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni.
Július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-t hétfőn.
A szaktárca közleményében azt írta elszálltak az energiaárak, sérültek az ellátási láncok és megnőttek a szállítási költségek. Ez Európa-szerte eddig nem látott inflációs hullámhoz vezetett, és jelentős mértékben megdrágította az élelmiszereket is.
Tiszta élelmiszer, tiszta élet
2023. július 10. 14:42
Kovács-Wölfinger Diána és Kovács Gábor nyolc éve élnek együtt tanyájukon, a Tisza mellett fekvő Mindszenten. Missziójuk a tiszta élelmiszer előállítása, miközben a következő generációnak bemutatják a jószág szájától az asztalig tartó útját.

