Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre

2024. április 29. 15:38
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
 
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
Az eddig használt műanyag-csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez – fotó: Shutterstock
 
A Saveggy élelmiszer-technológiai vállalat a friss gyümölcsök és zöldségek növényi alapú csomagolásának gyártását tervezi. Ehhez egy olyan befektetőkből álló csapatot gyűjtöttek össze, akik egyetértenek küldetésükkel, hogy segítsenek a világnak kevesebbet pazarolni. Az összegyűjtött 1,76 millió eurónak köszönhetően első terméküket ipari méretekben fogják piacra dobni.
 
A vállalat szerint a gyümölcsök és zöldségek kb. 45 százaléka kárba vész, ezért olyan ehető bevonatot fejlesztett ki, amely növeli a friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát.
Növényi védőburok nyugdíjazhatja a műanyagot
Az eddig használt műanyag csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez és a termékek mikroműanyag-szennyezéséhez, ezáltal a fogyasztók és a környezet, az élővilág mérgezéséhez.
 
A Saveggy által kifejlesztett védőréteg növényi eredetű forrásokat használ, például repcét és zabot, melyek akadályozzák a becsomagolt zöldségek, gyümölcsök állagromlását. Az újfajta réteg vékony és láthatatlan, megakadályozza a nedvességvesztést, lassítja az oxidációt, és segít megőrizni a termék szilárdságát és vonzerejét, lehetővé téve a hosszabb eltarthatóságot.
 
A svéd vásárlók elsőként az uborkákat fogják új csomagolásban találni a boltok polcain.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A dió olcsóbb, mint tavaly ilyenkor

2023. február 16. 13:55
A dióbél külkereskedelmi egyenlege 2022-ben is negatív volt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint Budapesti Nagybani Piacon 2023 6. hetében a tárolási sárgarépa 250 Ft/kg (52 százalékkal drágább, mint egy éve),
a fehér fejes káposzta 220 Ft/kg (63 százalékkal drágább),
a vöröshagyma 285 Ft/kg (84 százalékkal kerül többe, mint 2022 azonos időszakában).
A dió ára viszont nem emelkedett, sőt olcsóbb is lett az utóbbi hetekben.

Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.