Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre

2024. április 29. 15:38
Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
 
A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
Az eddig használt műanyag-csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez – fotó: Shutterstock
 
A Saveggy élelmiszer-technológiai vállalat a friss gyümölcsök és zöldségek növényi alapú csomagolásának gyártását tervezi. Ehhez egy olyan befektetőkből álló csapatot gyűjtöttek össze, akik egyetértenek küldetésükkel, hogy segítsenek a világnak kevesebbet pazarolni. Az összegyűjtött 1,76 millió eurónak köszönhetően első terméküket ipari méretekben fogják piacra dobni.
 
A vállalat szerint a gyümölcsök és zöldségek kb. 45 százaléka kárba vész, ezért olyan ehető bevonatot fejlesztett ki, amely növeli a friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát.
Növényi védőburok nyugdíjazhatja a műanyagot
Az eddig használt műanyag csomagolások hozzájárulnak az egyre nagyobb mértékű műanyagszennyezéshez és a termékek mikroműanyag-szennyezéséhez, ezáltal a fogyasztók és a környezet, az élővilág mérgezéséhez.
 
A Saveggy által kifejlesztett védőréteg növényi eredetű forrásokat használ, például repcét és zabot, melyek akadályozzák a becsomagolt zöldségek, gyümölcsök állagromlását. Az újfajta réteg vékony és láthatatlan, megakadályozza a nedvességvesztést, lassítja az oxidációt, és segít megőrizni a termék szilárdságát és vonzerejét, lehetővé téve a hosszabb eltarthatóságot.
 
A svéd vásárlók elsőként az uborkákat fogják új csomagolásban találni a boltok polcain.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fogyasztói árak: beszéljenek a számok!

2024. január 15. 12:46
A KSH adatai jól tükrözik a jelenlegi helyzetet.
 
2023. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. 2023-ban az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jöhet a méregtelenítés az ünnepi menük után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz

2023. január 06. 18:24
A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk? Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap mint nap enni.