Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
2024. május 09. 14:25
Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.

Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.

Az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer összetevők kiválasztásában.
A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.

Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében.
A munkacsoport elősegítheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között. Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára.

A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről, valamint lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.
forrás: agrotrend.hu / NAK
Kapcsolódó cikkek
5,5 tonna dinnyét kellett kivonni a forgalomból!
2024. augusztus 12. 15:13
A Nébih a görögdinnye értékesítést ellenőrizte mind a kereskedőknél, mind a termelőknél.
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei – közölte a hivatal.
P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...
2023. február 13. 12:25
P-vitaminnak is nevezik, de nem valódi vitamin. A rutin egy bioflavonoid anyag, amely a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól és ezzel segítve annak felszívódását.
A rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin – van néhány neve...) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajokban, és a kerti ruta nevű gyógynövényben. Emellett találunk az almában és a paprikában is azaz a magas C vitamin tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben általában rutin is van.