Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK

2024. május 09. 14:25
Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.
Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.
Az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer összetevők kiválasztásában.
 
A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.
Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a  NAK | Kaposvár Most.hu
Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében.
 
A munkacsoport elősegítheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között. Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára.
NAK: Megalakult a
A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről, valamint lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Búcsút inthetünk a trappista sajtnak az infláció miatt?

2023. január 11. 10:23
Az Európában legmagasabb magyar infláció leginkább az élelmiszerárakon keresztül sújtja a lakosságot.
A magyar boltokban a legnagyobb drágulás a tejtermékeknél, azon belül is trappista sajtnál látható.
A g7.hu számolt be arról, hogy mekkora drágulás volt látható decemberben.

Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?

2024. július 19. 15:39
Egy új felfedezés mentheti meg a csokoládégyártást.
 
A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.