Munkahelyi biztonság és egészségvédelem

2017. május 22. 07:36
Az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” címmel munkáltatók számára készült gyakorlati útmutatót tett közzé az EU munkavédelemre vonatkozó jogszabályainak és politikájának korszerűsítéséről szóló közleményének kiegészítéseként.

A 2017. tavaszán megjelent gyakorlati útmutató célja, hogy támogassa a munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretrendszerének hatékony és eredményes megvalósítását. Az Európai Bizottság kiadványa áttekintést nyújt a főbb kötelezettségekről, eszközökről és erőforrásokról, melyek a munkavédelmi feladatok gyakorlati megvalósításában segíthetik a munkáltatókat.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a figyelmet arra, hogy az útmutató használata nem feltétlenül biztosítja az egyes uniós tagállamokban érvényes jogszabályi követelményeknek való megfelelést. Az adott tagállamban előnyt élveznek a nemzeti jogszabályok, szakmai irányelvek, módszertani útmutatók. Az ezekben megfogalmazott követelmények meghaladhatják azokat a követelményeket, amelyeken az európai útmutató alapul – ilyen például a munkavédelmi szakember kötelező igénybevétele (szemben az útmutató 7. oldalán foglaltakkal), amit értelemszerűen nem válthat ki a kockázatértékelésre szolgáló online eszközök használata (pl. OiRA, útmutató 11. oldal).

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója magyarul is olvasható a mellékeltünkben.

A munkavédelmi hatóság által korábban közzétett, hazai előírásokat figyelembe vevő kockázatértékelési segédlet, valamint pszichoszociális kockázatok értékeléséről szóló útmutató itt érhető el. http://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=221

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkészültek a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének szabályai

2016. március 04. 08:46
Várhatóan már az év első felében hatályba lépnek az új szabályok Elkészült a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön.
 

Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.