Munkahelyi zaklatás: muszáj megvédeniük a munkáltatóknak a bántalmazottakat!

2022. június 01. 08:45
Becsmérlés, megalázó bánásmód, megfélemlítés, pszichoterror. Számos munkahelyen nem ismeretlen jelenség, mellyel szemben a munkáltatónak fel kell(ene) lépnie, ő felelős ugyanis az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosításáért.
Munkahelyi zaklatás: muszáj megvédeniük a munkáltatóknak a bántalmazottakat!

munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) alapján a munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében köteles figyelembe venni azokat a követelményeket, amelyekkel – egyebek mellett – elkerülhetők a munkavégzéssel járó pszichoszociális kockázatok.

A törvény értelmező rendelkezése szerint pszichoszociális kockázat a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

A jelenlegi joggyakorlat alapján a zaklatás megvalósításához a támadó jellegű magatartások egyfajta ismétlődése, tartóssága szükséges, ugyanakkor az eset körülményei, az elhangzott kijelentések függvényében egyszeri cselekménnyel is elkövethető. A magatartás alá-fölérendeltségi, de mellérendeltségi viszonyban is egyaránt megvalósulhat.

A zaklatást kimerítő magatartások skálája rendkívül széles körű. Ide tartozik például a feszült légkör kialakítása is, a megalázás, becsmérlő szavak használata, gúnyolódás, a megfélemlítés, a rosszindulatú pletykák terjesztése, ok nélküli figyelmeztetés, de akár például munkafeladatok nélkül egy üres szobába történő ültetés is.

 

Kapcsolódó cikkek

Home office a megoldás, drasztikusan drágultak az irodakialakítás költségei

2022. május 13. 09:13
Öt éves viszonylatban kétszeresére nőttek az irodák kialakítási költségei – derül ki a CBRE által publikált Fit-Out Cost Guide 2022 kiadványból. 2022-ben egy sztenderd iroda fizikai kialakítása négyzetméterenként 704 eurót igényel, egy prémium irodahelyiség esetén 1063 eurós, luxusiroda esetében pedig 1571 eurós költségvonzattal érdemes kalkulálni, amit az egyéb, nem beépülő költségek tovább növelnek.

Ügyeskednek a munkaidővel a home office-ban dolgozók – mit hoz a jövő?

2021. július 15. 13:37
Ahogyan megszoktuk a home office-t, úgy használtuk ki egyre bátrabban a munkaidő közben, sőt, akár egy unalmas online meeting alatt adódó üresjáratokat az ügyintézésre.