Mutatjuk, meddig lehet igényelni a baromfi állatjóléti támogatást

2024. március 08. 12:27
A vissza nem térítendő támogatást többféle baromfi után lehet igényelni.
 
Megjelent a Magyar Államkincstár 11/2024. (III.7.) számú közleménye a baromfi állatjóléti támogatás 2024/2025. támogatási évre vonatkozó igénybevételéhez szükséges támogatási kérelem benyújtásáról.
Mutatjuk, meddig lehet igényelni a baromfi állatjóléti támogatást
A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 11/2019. (IV. 1.) AM rendelet szerinti tevékenységekre – a takarmány nem kívánatos anyagtartalma mentességének biztosítására; a kíméletes állatmozgatás és szállítás biztosítására; a megfelelő épület-mikroklíma biztosítására; a csökkentett nyersfehérje tartalmú takarmány használatára – az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe.
 
Közölték, hogy támogatási kérelmet csak elektronikusan lehet benyújtani és csak az az igénylő nyújthat be, aki (vagy amely) a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben foglalt nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett.
 
Egy igénylő a támogatási rendelet szerinti baromfi megnevezés-csoportonként egy támogatási kérelmet nyújthat be.
 
Baromfi megnevezés-csoportok:
  • növendék csirke, szabad tartásos csirke és gyöngyös;
  • házi tyúk;
  • növendék pulyka;
  • víziszárnyas (pecsenyekacsa, növendék kacsa, pecsenyeliba, növendék liba, fiatal liba).
A támogatási kérelmet 2024. március 20. 09:00:00 és 2024. április 15. 23:59:59 között lehet benyújtani.
 
A kérelem benyújtásához használható elektronikus űrlap a Magyar Államkincstár weboldalán az ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → Állatjóléti támogatások → Baromfi állatjóléti támogatás - Támogatási kérelem menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.
 
További részletek itt olvashatók.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Vészesen csökken az agrártermelők száma az EU-ban

2024. július 04. 17:48
A pályaelhagyók jelentős része egy nagyobb gazdaságba olvad bele.
 
Bartholomäus Grill, német újságíró könyvet írt az európai mezőgazdaság jelenlegi fejlődéséről. Ebben megállapítja, hogy az EU tagországokban naponta összesen mintegy 1.000 parasztgazdaság hagy fel a termeléssel.

Az egészséges élelmiszer kincset ér

2023. március 06. 14:03
Magyarország célja az volt a Közös Agrárpolitika megújításával, hogy az új irányt szabjon annak az átállásnak, amelynek az eredményeként az európai mezőgazdaság fenntarthatóvá, rugalmasan reagálóvá és korszerűvé válik - közölte Nagy István agrárminiszter a Romániai Biogazdálkodók 18. Konferenciáján, szombaton, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen.
A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a felelősségünk hatalmas, hiszen csak egy díszlet lesz a talaj, ha nem vigyázunk rá. A gazdálkodóknak és a tudománynak ezért közösen kell válaszokat adniuk az agráriumot ért kihívásokra. Nagy István elmondta: az elmúlt években a világ más országaihoz hasonlóan Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont, ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.