Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

2024. május 27. 14:47
Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában - jelentette ki az agrárminiszter május 25.-én szombaton a hajdú-bihari Bihartordán.
Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje
Nagy István a helyi Ezüstkalász-2000 Kft. új szarvasmarha telepének átadóján azt mondta, 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium modernizálására, ami egyedülálló Európában.
A tárcavezető szerint ez az összeg, amelyből 600 milliárd forint európai uniós támogatás, 2300 forint pedig nemzeti forrás, a háromszorosa az eddigi összegnek, aminek felhasználásával megszületik a 21. századi magyar mezőgazdaság.
Hozzátette: nagy hátránya volt eddig a magyar mezőgazdaságnak, hogy elsősorban alapanyagokat állított elő.
A jövőben technológiai korszerűsítéssel, precíziós gazdálkodással, minél több hozzáadott értékkel, minél nagyobb feldolgozottsággal lehet jobb minőségű termékeket előállítani, és a gazdálkodóknak minél nagyobb jövedelmet elérni - sorolta. Nagy István szerint mindez hozzájárul, hogy aki vidéken él, az minőségi környezetben él, és megtalálja a számításai ott, ahol született.
Az agrárminisztert kitért a pályázatokra is, amelyeknek "három lába" van.
  • Az első a legkisebbek támogatása, ahol önrész sem kell, 15 ezer eurót, mintegy hatmillió forintot lehet elnyerni, az egyetlen feltétel, hogy öt évig folytatni kell a támogatást nyert tevékenységet.
  • A második a kis családi vállalkozások támogatása, ahol 200 millió forint az elnyerhető felső határ, és 50 százalékos önrész kell hozzá.
  • A "harmadik láb" az exportképes nagygazdaságok pályázati finanszírozása, ahol ötmilliárd forint a felső határ - magyarázta Nagy István hozzátéve, hogy 200 milliárd forint összegre írnak ki új pályázatokat, 50 milliárdra a kis családi gazdaságok, 150 milliárdra a nagyvállalkozások pályázhatnak.
Újításként vezetik be, hogy az önrészt csak utoljára kell hozzátenni: a milliárdos projektekhez a 20 százalék, a kisebbekhez az 50 százalék forrást előlegként folyósítják, hogy mielőbb megkezdődhessenek a fejlesztések, és közben gördülékenyebbé váljon az önrészhez szüksége banki hitelek intézése - mutatott rá a tárcavezető.
További újítás - fűzte hozzá -, hogy a pályázatokat az év végéig folyamatosan hirdetik meg, s mind a 64 pályázati lehetőséget még az idén közzéteszik.
Vitányi István, a térség fideszes országgyűlés képviselője örömmel nyugtázta, hogy a kormány folyamatosan támogatja a vidéken élőket, akiket arra bíztatott, hogy merjenek vállalkozni.
Hozzátette: a június 9-i választásoknak az is a tétje, hogy a térségben is megnyilvánuló nagyívű fejlesztések folytatódjanak.
Kiss Ferenc, az Ezüstkalász-2000 Kft. ügyvezetője jelezte: 2,5 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a gazdaságukban csaknem 1,2 milliárd forint pályázaton elnyert támogatással.
A beruházás során kétmilliárd forintot költöttek épület- és technológia fejlesztésre, ötszáz milliót pedig gépészeti beszerzésekre - tette hozzá, megemlítve, hogy egyebek között 500 férőhelyes, robottechnológiával ellátott tehénistállót építettek.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Eredmények a baromfi-takarmányozás fejlesztésében

2023. november 16. 18:01
A baromfi-takarmányozás terén valósított meg kutatás-fejlesztési projektet a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.
 

Ismét dübörgött a padló a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjén

2023. február 21. 10:27
A versenyben résztvevő gyerekekkel igyekeznek megismertetni és megszerettetni az agrárgépész hivatást.
 
Három év kihagyás után végre ismét személyes jelenlét mellett kerülhetett megrendezésre a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntője, melynek a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Tudástranszfer Központja és a Magyar Eszköz – és Gépfejlődéstörténeti Múzeum adott otthont Gödöllőn.
 
A Mezőgazdasági Eszköz – és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által rendezett Bajnokság az idei tanévben is két kategóriában várta a versenyre jelentkező diákokat: a Junior Bajnokságban a 9. és 10. évfolyamos, míg az Országos Bajnokságban a felsőbb évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. A két kategóriában összesen 30 csapat indult el: a JUNIOR Bajnokságra 14, míg az Országos Bajnokságra 16 csapat jelentkezett.