Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok
2023. szeptember 12. 17:05
„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán
2022-ben olyan rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznünk, mint:
- az orosz-ukrán háború
- a magas input és energiaárak
- a történelmi léptékű aszály
Éppen ezért a 2022-es termelékenységi adatok nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét, azokból nem érdemes következtetést levonni éppen ezért nézzük is meg az elmúlt időszakot – írta a miniszter.
Hozzátette:
„A 2021. évre vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó hozzáadott értéke 764 euró volt, amely a tagországok között a 18. legjobb eredmény vagyis meghaladta többek között Svédország, Lengyelország és Csehország értékét is”.
Fontos kiemelni, hogy „a magyar termelékenység az unió százalékában 2010 és 2021 között 41-ről 64 százalékra emelkedett, ami azt mutatja tehát, hogy jelentős előrelépést sikerült elérnünk” – emelte ki.
Hazánk agrárkivitele messze meghaladja a behozatalát, Magyarország nem szorul élelmiszerimportra, ráadásul az agrártermékek külkereskedelmi többletének makrogazdasági hatása is jelentős.
Az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, miközben az import ettől elmaradva 9,7 milliárd eurót tett ki, ami igen magas 3,5 milliárd eurós pozitív egyenleget eredményezett.
forrás: agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Franciaország: Folytatódtak a gazdatüntetések, Macron európai megoldást sürget
2024. január 31. 15:58
A gazdák magasabb jövedelmeket követelnek, és kevesebb környezetvédelmi előírást szeretnének.
Franciaországban folytatódtak kedden a gazdatüntetések a Párizs és más nagyvárosok körüli bevezető utakon, fogalomlassító akciókkal és szakaszos lezárásokkal, de a fővárosba továbbra is be lehet jutni és a repülőterek irányában is zavartalan a forgalom.
Egy évtized levendula
2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.

