Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

2020. május 18. 07:45
Biztos sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után azt hitték megtalálták a tökéketes ízű paradicsomokat, és otthon, kóstolás közben szembesültek vele, hogy bizony nagyon rossz ízű darabokat választottak. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet ránézés alapján megállapítani a boltban, hogy egy paradicsom érett és édes. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.
Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

Azok, akik nem termesztenek otthon paradicsomot, ezért azt a boltban kell megvenniük, biztos találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után hazaérve azt tapasztalták, hogy a megvásárolt paradicsom bizony nem túl jó ízű. Van azonban néhány dolog, amire ha odafigyelünk, könnyedén felismerhetjük már első ránézésére, hogy melyik a finom és érett paradicsom, és melyik nem. Azt nem árt tudni, hogy az alábbi trükkök csak a nagy, friss fogyasztásra alkalmasak paradicsomokra érvényesek, és nem vonatkoznak a koktél paradicsomokra. 

Az ideális paradicsom kiválasztásánal az egyik legszembetűnőbb jelenség az, ha a paradcosm tele van úgynevezett szálakkal, erezettekel, így ha ezt látjuk a termésen, akkor az már biztosan nem lehet rossz ízű. Érdemes odafigyelni a levélre is, ami sok mindent elárul a paradicsom érettségéről. Ha a levél el van száradva, akkor a paradicsom már napok, vagy akár hetek óta ott állhat a boltban, ráadásul, ha még ennek ellenére is kemény a termés, az szintén nem jelenthet túl jót. Olyan paradicsomot válasszunk tehát, amelynek zöld, rugalmas, hajlékony és friss a levele, mert ha ezek stimmelnek, akkor biztosan a zöldség is friss. 

Egy másik trükk, amit megéri bevetnünk az, hogy megnézzük vannak-e apró, kicsi szőrök, szőrszálak a termésen, mert ha találunk rajta, és emiatt matt színű a paradicsom, akkor az a darab biztosan édes és érett. Ha fénylik a paradicsom, akkor már biztosan nem édes, így az egy tévhit, hogy a nagyon fényes, tükörfelületű paradicsomok a finomak és jó ízűek.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

2019. október 17. 14:09
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.
 

Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

2020. november 23. 09:05
Ebben az esztendőben lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek a termelők, mint egy évvel korábban. Erről értesültek a húsfeldolgozók, éttermek, nagy konyhák és a háztartási fogyasztók is. Ezért a megrendelők - főként a minőséget fontosnak tartók - igyekeznek minél előbb beszerezni az éves szükségletüket. Így ezekben a hetekben éjjel-nappal őrölnek a kisebb és nagyobb paprikamalmok az Alföldön. A hazai paprikatermesztőknek évek óta komoly problémát okoz a munkaerőhiány, az alkalmi dolgozók ugyanis inkább óradíjban dolgoznának, sok helyen azonban teljesítménybér jár.