Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul
2023. február 09. 11:48
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.

Mihaela Neagu a portálnak úgy nyilatkozott, hogy a beruházás célja újraindítani az erdélyi cukorgyártást. Az üzletasszony tavaly a másik, még működő erdélyi cukorgyárat, a Brassó megyei Botfaluban lévő üzemet is felvásárolta.
Hangsúlyozta, hogy tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára. Biztosította az üzem alkalmazottait, hogy megőrizhetik munkahelyüket, mivel hamarosan ismét megnyitják a marosludasi termelőrészlegeket. A termelés újraindításához megpróbálnak állami támogatást is szerezni, míg a gyártósorok korszerűsítését uniós pályázatok révén oldaná meg.
A francia Tereos cukorgyártó tavaly jelentette be, hogy bezárja a marosludasi gyárat, melyet 2012-ben vásárolt meg.
A környékbeli cukorrépa-termesztők megpróbálták meggyőzni a cégvezetést, adja el az általuk létrehozott társulásnak a részvényeket, hogy ezáltal megmeneküljön a térség fő iparága.
Bár sokáig úgy tűnt, hogy sikerül nyélbe ütni az üzletet, a cég az utolsó percben másik ajánlat mellett döntött.
Az 1960 óta működő marosludasi üzem Románia egyik utolsó működőképes cukorgyára, évente mintegy 65 ezer tonna cukrot állítottak elő benne, tavaly szeptemberben 153 alkalmazottja volt.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál
2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.
Tarol a hazai dinnye
2023. július 31. 12:06
Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása, a gyümölcs idén is kiváló minőségű. A hazai termék fogyasztásával pedig a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.