Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul

2023. február 09. 11:48
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
 
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
 
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.
Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul
Mihaela Neagu a portálnak úgy nyilatkozott, hogy a beruházás célja újraindítani az erdélyi cukorgyártást. Az üzletasszony tavaly a másik, még működő erdélyi cukorgyárat, a Brassó megyei Botfaluban lévő üzemet is felvásárolta.
 
Hangsúlyozta, hogy tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára. Biztosította az üzem alkalmazottait, hogy megőrizhetik munkahelyüket, mivel hamarosan ismét megnyitják a marosludasi termelőrészlegeket. A termelés újraindításához megpróbálnak állami támogatást is szerezni, míg a gyártósorok korszerűsítését uniós pályázatok révén oldaná meg.
 
A francia Tereos cukorgyártó tavaly jelentette be, hogy bezárja a marosludasi gyárat, melyet 2012-ben vásárolt meg.
 
A környékbeli cukorrépa-termesztők megpróbálták meggyőzni a cégvezetést, adja el az általuk létrehozott társulásnak a részvényeket, hogy ezáltal megmeneküljön a térség fő iparága.
 
Bár sokáig úgy tűnt, hogy sikerül nyélbe ütni az üzletet, a cég az utolsó percben másik ajánlat mellett döntött.
 
Az 1960 óta működő marosludasi üzem Románia egyik utolsó működőképes cukorgyára, évente mintegy 65 ezer tonna cukrot állítottak elő benne, tavaly szeptemberben 153 alkalmazottja volt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?

2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
 

Gluténmentes és finom! Igen, ez ma már egyáltalán nem lehetetlen!

2023. október 18. 16:10
A II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerhettük a verseny hátterét és az indulókat.
 
A Magyarok Kenyere program keretében meghirdetésre került, II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerkedhettünk a verseny hátterével, a zsűrizés rejtelmeivel és a versenyen indulókkal.